»Že diši po kruhu«: predstavitev Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona na sejmu Altermed 2024

Z naslovom »Že diši po kruhu« so želeli poudariti pomen žitaric, lokalnih izdelkov oziroma ponudnikov in spodbuditi k zavedanju o pomembnosti njihove vloge pri ustvarjanju hrane in ohranjanju tradicije.

Prlekija-on.net, petek, 22. marec 2024 ob 08:14
Predstavitev Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona na sejmu Altermed

Predstavitev Vrtca Manka Golarja Gornja Radgona na sejmu Altermed

V nedeljo, 18. marca 2024, smo tradicionalno sodelovali na sejmu Altermed, kjer smo s stojnico "Že diši po kruhu" privabljali obiskovalce sejma. Sodelovanje v projektu Ekošola nam omogoča širjenje vrednot vrtca, ki vključujejo odgovorno ravnanje s hrano, ekološko ozaveščenost, zdravo prehrano in trajnostni razvoj, po celotnem slovenskem prostoru. Naša prisotnost na sejmu je bila posvečena promociji zdravja in zdravega življenjskega sloga. Otroke v vrtcu skozi različne aktivnosti ozaveščamo o pomenu zdravja. Preko projektov Ekošole spoznajo, da zdravje temelji na zdravi in uravnoteženi prehrani, telesni aktivnosti, medsebojnih odnosih in varnem okolju.

Z naslovom "Že diši po kruhu" smo želeli poudariti pomen žitaric, lokalnih izdelkov oziroma ponudnikov in spodbuditi k zavedanju o pomembnosti njihove vloge pri ustvarjanju hrane in ohranjanju tradicije. Naša stojnica je bila obogatena z domačim kruhom, ki je bil spečen iz več vrst mok ter ekološkim bučnim oljem lokalnega proizvajalca. Vse to je dodatno privabilo obiskovalce, da so se ustavili in izvedeli več o našem delu v vrtcu, ki zajema področje Ekošole.

Posebno pozornost smo namenili tudi predstavitvi vključevanja otrok v Eko aktivnosti. Skozi slikovito interaktivno predstavitev smo zaobjeli pomen zdrave prehrane, odgovornega ravnanja s hrano in trajnostnega načina življenja, ki živi v našem vrtcu. Ocenjevalna komisija je naše delo in stojnico ocenila z zlatim priznanjem.

Naše prehranjevalne navade so ključne tako z lokalnega kot globalnega vidika, zato je pomembno, da otroke v vrtcu učimo o pomenu lokalne in sveže ter polnovredne hrane. S tem jih spodbujamo k zavedanju vloge lokalnih ponudnikov, zmanjševanju količine zavržene hrane ter trajnostni porabi virov. Tako spodbujamo zdrav življenjski slog že v zgodnjem otroštvu, ter s tem gradimo temelje za trajnostno prihodnost, kjer so spoštovanje okolja in zdravje ključni elementi.

Zapisala: Darja Vajngerl, mag. prof. inkl. ped.




Več v Kultura in izobraževanje