Osnovna šola Sveti Tomaž s koncertom obeležila Meškovo leto in predala Modre stole

Na koncertu so nastopili mladinski in otroški pevski zbor osnovne šole Sveti Tomaž, zbor vrtca Mali velikani ter folklorne skupine: Drobižki iz vrtca in Škrjanček ter Kolca iz osnovne šole Sveti Tomaž.

Prlekija-on.net, petek, 29. marec 2024 ob 15:42
Koncert OŠ Sveti Tomaž

Koncert OŠ Sveti Tomaž

Minuli torek so v telovadnici Osnovne šole Sveti Tomaž otroci iz vrtca in učenci Osnovne šole Sveti Tomaž, skupaj z mentorji, pripravili koncert, ki so ga poimenovali po besedah pisatelja Franca Ksavra Meška Dežela, čudovita kakor iz lepih sanj.

S tem so se tudi sami pridružili praznovanju Meškovega leta, ki sta ga za letos, na pobudo Knjižnice Franca Ksavra Meška Ormož, razglasili občini Sveti Tomaž in Ormož. Letos namreč mineva 150 let rojstva in 60 let smrti pisatelja in pesnika Franca Ksavra Meška, rojenega v Ključarovcih, v občini Sveti Tomaž.

Na koncertu so nastopili mladinski in otroški pevski zbor osnovne šole Sveti Tomaž, zbor vrtca Mali velikani ter folklorne skupine: Drobižki iz vrtca in Škrjanček ter Kolca iz osnovne šole Sveti Tomaž. Predstavili pa so se tudi učenci izbirnega predmeta Ansambelska igra. Vezno besedilo, ki je spremljalo koncert, je bilo vzeto iz del Franca Ksavra Meška.

Meškovo leto

Občini Ormož in Sveti Tomaž razglasili Meškovo leto 2024


Prijeten glasbeni in plesni dogodek pa so obogatili še z eno priložnostjo. V okviru projekta Unesco ASPnet, z imenom Moder stol, so namreč učenci izbirnega predmeta Likovno snovanje vdihnili novo življenje starim stolom, ki so jih prinesli iz kapelice v Mali vasi, jih reciklirali ter jih podarili različnim ustanovam. Tema ustvarjanja ob modrih stolih pa je bila prav tako Meškova misel: »Dežela, čudovita, kakor iz lepih sanj«.

Modri stoli naj bi stali na javnih mestih ter nevsiljivo opozarjali na vsakdanje hitenje, nudili možnost počitka in razmisleka.

Enega izmed modrih stolov je prevzela bibliotekarka Krajevne knjižnice Sveti Tomaž Bernardka Viher. Obiskovalcem bo na voljo v prostorih krajevne knjižnice.

Stole pa so prejeli tudi občina Sveti Tomaž, Kulturno društvo Fran Ksaver Meško Sveti Tomaž, enota CSO Sveti Tomaž ter trgovinica Pri stari mami.




Več v Kultura in izobraževanje