Na OŠ Križevci je potekala že tradicionalna Noč branja

V petek, 12. aprila se je v popoldanskem času v šoli zbralo 31 učencev od 3. do 6. razreda. »Vstopnico« za nočitev v šoli so si učenci pridobili z branjem knjig skozi celotno šolsko leto.

Prlekija-on.net, torek, 16. april 2024 ob 08:35
Noč branja na OŠ Križevci

Noč branja na OŠ Križevci

Tudi letos so učenci OŠ Križevci sodelovali v mednarodnem projektu Noč branja, ki je zelo učinkovit projekt za spodbujanje otrok k branju.

V petek, 12. aprila se je v popoldanskem času v šoli zbralo 31 učencev od 3. do 6. razreda. »Vstopnico« za nočitev v šoli so si učenci pridobili z branjem knjig skozi celotno šolsko leto.

Učitelji smo pripravili pester program aktivnosti in tako učencem prikazali, da je branje lahko tudi zabavno, da se skozi prebiranje knjig naučimo veliko novega ali odpotujemo v svet domišljije.

Temo letošnje Noči branja smo povezali s prednostno nalogo naše šole in sicer z duševnim zdravjem otrok.

Ob 17. uri so se otroci z iskricami v očeh, z velikimi pričakovanji ter polnimi rokami prtljage najprej udobno namestili po razredih. Sledil je uvodni nagovor gospe ravnateljice ter knjižničarke Marjete Blagovič. S pijačo dobrodošlice smo nazdravili na naše skupno druženje in preživljanje časa ob knjigi.

Sledile so različne aktivnosti: moja najljubša knjiga in lastnost, ki me najbolje opiše, menjava knjig, ki so si jih prinesli učenci s seboj, branje na blazinah ... Skupaj smo prebrali knjigo Tine Arnuš Pupis Zebra v ogledalu, ki je prav posebna knjiga, saj se bere v dveh smereh. Učenci so spoznali popolnoma nasprotni zgodbi, ki v ospredje postavljata vrsto čustev, s katerimi se glavni lik - zebra sreča med ogledovanjem v vodnem ogledalu. Branje knjige je predstavljalo izhodišče za nadaljnje pogovore o čustvih in samopodobi. Učenci so dopolnili povedi, ki najbolje opišejo njih same. Nato so spoznali nov pojem, njim neznano besedo - PALINDROM.

S pomočjo računalnikov in knjig so raziskovali, kaj palindromi sploh so in jih poskušali najti čim več. Učenci 3. in 4. razredov posamezne besede, učenci 5. in 6. razredov povedi.

Med dejavnostmi so učenci poskrbeli tudi za svoje lačne želodčke s pripravo večerje in pozno večer tudi za gibanje s plesom in z različnimi igrami v telovadnici.

Pozno zvečer so se utrujeni vrnili na svoje blazine, si na glavo nadeli nočne lučke, prebrali še nekaj vrstic knjige, ki so si jo prinesli s seboj in kmalu zaspali.

V soboto zjutraj je sledilo bujenje, pospravljanje, zajtrkovanje in nato še povzetek našega skupnega druženja. Učenci so podali svoja mnenja, utrinke, pohvale ter predloge za naslednje šolsko leto, kar so zapisali na cvetne liste v obliki rožic.

Zagotovo bomo s projektom nadaljevali tudi v prihodnje, saj je bil odziv učencev glede na njihova mnenja zelo pozitiven. Tudi učitelji smo prepričani, da takšne in podobne dejavnosti pripomorejo ne samo k boljši bralni pismenosti otrok, marveč spodbujajo tudi sodelovanje med učenci in njihov socialni čut.

Zapisali vodji Noči branja:
Jelka Vinkovič
Andreja Sever




Več v Kultura in izobraževanje