S Slovensko baklo v Ljutomeru teklo več kot 220 športnikov in športnic

Dogodek je potekal v parku 1. slovenskega tabora, kjer se je predstavilo kar 17 športnih društev, šol in vrtcev iz občine Ljutomer.

Prlekija-on.net, sobota, 20. april 2024 ob 18:04
Slovenska bakla v Ljutomeru

Slovenska bakla v Ljutomeru

Slovenska bakla je svojo pot v sredo začela v Lendavi in bo tri mesece potovala po Sloveniji, širila olimpijski duh, nato pa svojo pot zaključila v Kranjski Gori. Na pot se je podala 100 dni pred pričetkom iger, od bakle pa se bomo poslovili 13. julija. Občino Ljutomer je bakla obiskala v petek, 19. aprila. Dogodek je potekal v parku 1. slovenskega tabora, kjer se je predstavilo kar 17 športnih društev, šol in vrtcev iz občine Ljutomer, z baklo je teklo več kot 220 športnikov in športnic.

V Ljutomer je bakla prispela iz Razkrižja, predali pa so jo v Križevce pri Ljutomeru.

Projekt Olimpijskega komiteja Slovenije in občin, povezuje na tisoče ljudi, širii vrednote olimpizma in navdihuje naše najboljše športnike na bližnjih igrah v Parizu.

Slovenska bakla na Razkrižju

Na Razkrižju so z velikim veseljem sprejeli Slovensko baklo


Slovenska bakla bo tudi letos (prvi tovrstni projekt leta 2021 pred igrami v Tokiu je naletel na izjemen odziv) obiskala skoraj vse občine v Sloveniji (izjema sta občini Apače in Gornja Radgona), organizatorji pa računajo, da se bo tudi letos med aprilom in julijem zvrstilo okoli 10 tisoč nosilcev bakle, ki bodo simbolično na pot proti najvišjim olimpijskim ciljem v Parizu pospremili naše vrhunske športnike. Bakla je pot začela natanko 100 dni pred odprtjem iger v Parizu 17. aprila v občini Lendava ter pot nadaljuje vse do zadnje obiskane občine, ki bo predvidoma Kranjska Gora z vzponom na Triglav 13. julija.

Poleg občin, v katerih bo plamenico poneslo na tisoče mladih, predstavnikov lokalnih športnih klubov in društev ter drugih zainteresiranih ljubiteljev športa, bo bakla zavila tudi v vse štiri sosednje države in pokukala k zamejskim Slovencem na Madžarskem, v Avstriji, Italiji in na Hrvaškem. Baklo med potjo vnovič čaka kup pestrih izzivov, saj ji nekatere občine pripravljajo prav poseben sprejem in način prenosa v svojem okolju, čudoviti jekleno-leseni lepotici pa bodo pokazali nekatere najbolj zanimive kotičke v svojem okolišu. Kot pred tremi leti bo bakla bržčas spet doživela različne oblike prenosa in prevoza, saj z njo ne bodo zgolj tekli, temveč tudi kolesarili, rolali, kotalkali, jadrali, čolnarili, leteli, se spustili v jamo in dvignili na razgledno točko ter ji tako pokazali mnoge čudovite kotičke Slovenije.

Foto: Sara Vinkovič
Več v Šport