V Veržeju so počastili 130-letnico rojstva Maistrovega sopotnika, nadporočnika Antona Osterca

Anton Osterc ima v veržejskem Osterčevem parku od leta 2021 tudi doprsni kip, na spominski plošči na Domu kulture pa je zapisanih še preostalih 23 Maistrovih borcev iz Občine Veržej.

Prlekija-on.net, ponedeljek, 27. maj 2024 ob 08:27
130-letnica rojstva Antona Osterca

130-letnica rojstva Antona Osterca

Vlada Republike Slovenije je leto 2024 razglasila za Maistrovo leto in tako tudi v Prlekiji poteka več dogodkov. Eden od teh se je v nedeljo 26. maja odvil v Veržeju, kjer so obeležili 130-letnico rojstva Maistrovega sopotnika, nadporočnika Antona Osterca. Ta ima v veržejskem Osterčevem parku od leta 2021 tudi doprsni kip, na spominski plošči na Domu kulture pa je zapisanih še preostalih 23 Maistrovih borcev iz Občine Veržej.

Na začetku dogodka so ob njegov doprsni kip položili spominski venec njegova hčerka Lara, predsednica Zveze društev general Maister, mag. Lučka Lazarev Šerbec in predsednik Društva general Maister Veržej Andrej Fras. Spominske vence so položili tudi ob spomeniku Franu Kovačiču in k veržejski spominski tabli.

V nadaljevanju pa je v gasilskem domu Veržej potekal strokovno-kulturni del. V strokovnem delu je o pomenu Maistra in dogodkih v Maistrovem letu 2024 spregovorila Lučka Lazarev Šerbec, zgodovinski okvir dogodkov ob koncu 1. svetovne vojne je predstavil prof. Franci Čuš, vojaško pot nadporočnika Antona Osterca pa dr. Alojz Šteiner. Andrej Fras, potomec Maistrovega borca iz Veržeja pa je spregovoril o mestu in vlogi Veržeja in veržejskih osebnosti v prelomnem času ob koncu 1. svetovne vojne. V kulturnem delu so nastopili učenci Osnovne šole Veržej in moška vokalna skupina Kulturnega društva Slavko Osterc Veržej pod vodstvom Tatjane Rozmarič - Poštrak.

Dobro obiskan dogodek je potekal v okviru letošnjih praznovanj ob 25-letnici Občine Veržej.

Foto: Janez Vencelj




Več v Kultura in izobraževanje

Meškove pohodne poti

Meškove pohodne poti so pritegnile blizu 200 ljudi

ponedeljek, 17. junij 2024 ob 19:10
Sprejem najuspešnejših učencev pri županu

Župan sprejel najuspešnejše učence

ponedeljek, 17. junij 2024 ob 16:42
Uspehi učencev POŠ Cven

Uspehi učencev POŠ Cven na natečajih

ponedeljek, 17. junij 2024 ob 09:48