Pomagajmo mu, da bi shodil: Rodil se je tri mesece prezgodaj in se bori s cerebralno paralizo

Mali Nik si zasluži življenje, kot ga imajo njegovi vrstniki, a za nujno operacijo v ZDA potrebuje 90.000 evrov; Če imate možnost mu lahko pomagate tudi vi.

Prlekija-on.net, četrtek, 4. julij 2024 ob 09:35
Pomagajmo Niku

Pomagajmo Niku

Majhni, 1232 dni star Nik iz novejšega dela Maribora, Borove vasi tik pod Pohorjem, je naslednje bitjece, ki potrebuje našo pomoč. Ker je rojen veliko prehitro, se je v njegovem razvoju marsikaj obrnilo na napačno stran in sedaj potrebuje veliko denarja za operacijo v ZDA, ki bo dobra tri leta staremu borcu, v družbi pravemu srčku veseljaku, pomagala shoditi. Za mlade starše in tudi ostale najbližje svojce je namreč vedno najhujše spoznanje, da po veselem pričakovanju naraščaja izvedo, kako njihov dojenček ni povsem zdrav, ali pa hudo zboli tik po rojstvu. To je sicer za mnoge največji šok v življenju, ko se jim praktično podere ves svet, toda velika večina mamic in očkov se ne vda usodi, temveč na vse načine skušajo pomagati svojemu otroku, kajti takšen ali drugačen je njun. In prav to se dogaja mladima partnerjema Janji Miketek in Matjažu Augustinoviču, ki se jima je 17. februarja 2021, tri mesece prehitro, rodil mali Nik. Hudo ju je prizadelo, ko sta izvedela, kaj jima je usoda namenila, a sta ob spoznanju, da še vedno obstaja možnost za normalno življenje njunega srčka, sta bila odločna, da bosta storila vse, kar bi lahko pomagalo Niku, da bo dočakal tisto, kar mu pripada, in sicer da bi zaživel enako kot vsi njegovi vrstniki in vsi zdravi otroci celega sveta. Žal je vse povezano z visokimi finančnimi stroški in zato v njunem imenu prosimo naše bralce, da v okviru svojih zmožnosti preko vplačila v Krambergerjev sklad pomagate, da bo Nik prišel do zdravnika v ZDA, ki mu bo omogočil, da bi shodil.

"V življenju nas nemalokrat doletijo nepričakovane stvari, ki jih skozi življenje poskušamo nekako reševati, žal pa nas življenje včasih postavi pred ovire, s katerimi se težko soočimo čisto sami. Še posebej težko je, ko pride do situacije, kjer smo skoraj nemočni in pri tem trpijo naši otroci. Najverjetneje pa bi vsak starš za svojega otroka naredil vse, pa naj bo še kako težko. Tudi naša znanca in prijatelja sta se v nekem trenutku znašla pred težko situacijo, zaradi katere smo se mnogi odločili, da bi s skupnimi močmi skušali zbrati nujnih 90.000 evrov. Res je sicer, da gre za veliko denarja, a vsem je znano, da Slovenke in Slovenci vedno v takšnih primerih stopimo skupaj in pomagamo," nam je razlagala Janjina, Matjaževa in še posebej Nikova prijateljica, ki je dejala, da bi za pomoč Niku prosili širšo javnost oz. vse dobre ljudi, saj je jasno, da mlada starša kljub pridnosti in dobri volji nikakor ne vidita lahkega izhoda.

Pomagajmo

Nik ima posebno obliko cerebralne paralize

Triletni Nik ima posebno obliko cerebralne paralize, ki mu onemogoča, da bi samostojno stal in hodil. Zaradi poškodb možganov, ki so posledica prezgodnjega rojstva, se Nik bori s cerebralno paralizo - spastično diplegijo, stanjem, ki močno vpliva na njegovo gibanje in motorične sposobnosti. Zato, da bi lahko zaživel kot njegovi vrstniki, potrebuje operacijo, ki jo izvajajo v ZDA, ki pa je za njegova starša predraga. In zato se v Mariboru in širše po državi odvija ganljiva zgodba o malem borcu. Torej Nik, ki je prijokal na svet tri mesece prezgodaj, se sooča z izzivi, ki so veliko večji od tistih, s katerimi se srečujejo njegovi vrstniki. Najprej je potrebno zbrati sredstva za zahtevno operacijo na hrbtenjači, ki bi lahko izboljšala Nikovo kakovost življenja. Operacija, ki jo je uspešno mogoče opraviti le v Združenih državah Amerike, predstavlja luč na koncu tunela za Nika, njegova starša in vse bližnje. Vendar pa je cena, ki znaša okoli 90 tisoč evrov, ovira, ki jo lahko premagajo le z velikodušnostjo in solidarnostjo skupnosti.

Prezgodnje rojstvo je vplivalo na Nikove možgane, v njegovem imenu pa mamica in očka povesta: "Ker me je zanimalo, kaj se dogaja po svetu, sem pohitel in se rodil kar tri mesece prezgodaj. Tako so se pri Niku že kaj kmalu po rojstvu začele pojavljati možganske krvavitve, ki so onemogočile možganski tekočini pretakanje iz enega v drugi del možganov. Zato je Nik v prvih petih mesecih prestal številne operacije glave. V moje možgančke so mi vstavili cevkico, ki poteka od možganov preko prsnega koša v želodček in omogoča normalen pretok likvorske (možganske) tekočine. Zaradi posega njegovi možgani ne zatekajo in normalno delujejo." Nik sicer normalno govori in sploh komunicira, žal pa ne more samostojno stati in hoditi, ker zaradi poškodb možganov boleha za posebno obliko cerebralne paralize, imenovano spastična diplegija. Gre za motnjo gibanja in drže, ki nastane zaradi poškodb razvijajočih se možganov pred rojstvom, med porodom ali v zgodnjem otroštvu. Pri spastični diplegiji je zaradi poškodb možganov najbolj prizadeto gibanje spodnjih okončin, noge so toge in šibke. Lahko pa do neke mere prizadete tudi roke, a po navadi v manjši meri kot noge. Glavni znak spastične diplegije je spastičnost, kar pomeni povečan mišični tonus. To se kaže kot togost in krčevitost mišic, zaradi česar so gibi oteženi in nenatančni. Poleg tega imajo otroci s spastično diplegijo lahko tudi težave z ravnotežjem in koordinacijo.

Pomagajmo

Trenutna situacija mu ne dopušča samostojnega stanja in hoje

Zato, medtem, ko njegovi vrstniki veselo hodijo, tekajo, skačejo in se prepuščajo gibalnim vragolijam, jih lahko Nik le opazuje, saj mu trenutna situacija ne dopušča samostojnega stanja in hoje. Ob tem ni potrebno poudarjati, da je zbiranje sredstev za operacijo v Združenih državah Amerike, ki bi izboljšala njegovo kakovost življenja. Lažje se bo gibal, vzpostavljal ravnotežje, pravilno držo telesa in s prvimi samostojnimi koraki, zakorakal v ta naš svet. Za to naj bi po zbranih 90.000 evrov, poskrbel priznani nevrokirurg dr. T. S. Park, ki je na otroški kliniki St. Louis v ZDA doslej uspešno operiral na tisoče otrok iz celega sveta, med njimi tudi več deset slovenskih otrok z najtežjo obliko cerebralne paralize. Uspešnost omenjenega uglednega zdravnika, ki je večkrat obiskal tudi Slovenijo, med drugim URI Soča, kjer pregleda svoje paciente, skoraj 100-odstotna. Torej je T. S. Park uveljavljen nevrokirurg, specializiran za pediatrično nevrokirurgijo in zdravljenje otrok s cerebralno paralizo. Je vodja Centra za spastičnost cerebralne paralize v St. Louis Children's Hospitalu in velja za svetovnega strokovnjaka na področju selektivne dorzalne rizotomije (SDR), kirurškega posega za izboljšanje hoje pri otrocih s spastično cerebralno paralizo. Dr. T. S. Park je s svojim znanjem v svoji bogati karieri pomagal preko 5200 otrokom, ob tem je svojim naslednikom prenesel specifično strokovno znanje, ki ga bodo po njegovi upokojitvi uspešno nadaljevali. Zaupajo mu mnogi starši po svetu in v Sloveniji, tudi Nikova ati in mami, ki mu po svojih možnostih omogočata skrbno nego, napredovanje, izvajanje terapij strokovnjakov, ki pa so tudi večinoma samoplačljive. Enako kot tudi operacija v Združenih državah Amerike.

"Sva Janja Miketek in Matjaž Augustinovič, starša 3-letnemu borcu Niku, ki potrebuje vašo srčno pomoč, za njegovo operacijo v ZDA, ki mu bo omogočila boljše in lažje življenje in mu ponudila možnost za samostojno hojo. Zato prosimo, da postanete del naše srčne zgodbe o boljši prihodnosti našega Nika," še povesta njegova starša.

Pomagajmo Niku

Drage bralke in bralci, vse, ki želite pomagati Niku iz Maribora, prosimo, da denarno pomoč nakažete na transakcijski račun Sklada Ivana Krambergerja št. SI56 02922-0019831742, s pripisom »za Nika«, sklicna številka 7270. Pomagate lahko tudi s SMS-donacijami. Pošljite SMS na 1919: z vpisano ključno besedo KRAMBERGER5 boste prispevali 5 evrov, z vpisano ključno besedo KRAMBERGER10 pa 10 evrov.Več v Kultura in izobraževanje