»V drugi del prvenstva gremo s ciljem, da osvojimo naslov prvaka«

Naš sogovornik je bil predsednik kluba NK Ljutomer, Matej Vrbančič

Prlekija-on.net, ponedeljek, 12. marec 2012 ob 19:3911
Pred pričetkom spomladanskega dela Pomurske nogometne lige, ko bo članska ekipa NK Ljutomer prvo tekmo digrala v nedeljo, 18. marca, v gosteh pri ekipi GMT Bogojina, smo se pogovarjali s predsednikom kluba, Matejem Vrbančičem. Spodaj si lahko preberete, kaj je povedal o jesenskem uspehu, finančnem stanju kluba, mlajših selekcijah, o boju za tretjo ligo, ...

Kako ste zadovoljni z jesenskim delom prvenstva?
Lani aprila ob nastopu svojega štiriletnega mandata sem si skupaj s člani upravnega odbora zadal cilj, da člansko ekipo popeljemo v tretjo slovensko ligo, zadržimo mesto v drugi slovenski mladinski in kadetski nogometni ligi, se ponovno prebijemo v slovensko nogometno ligo U14, povečamo število mlajših članov kluba ter se z najmlajšimi selekcijami zoperstavimo najmočnejšim pomurskim nogometnim šolam. Moram poudariti, da smo od predhodnikov v upravnem odboru, ki ga je vodil Dragotin Kunčič, dobili dokaj dobre temelje, opažamo le, da je nekaj manj igralcev v mladinski selekciji ter selekcijah U11 in U12. Z rezultati članske ekipe v jesenskem delu sem zadovoljen, v spomladanskem delu prvenstva pa želimo predvsem popraviti rezultate mlajših selekcij, predvsem kadetov in mladincev, ki se bodo borili za obstanek v drugi ligi.

Ste pričakovali, da bo članska ekipa po jesenskem delu tako visoko?
Tako dobrih rezultatov članske ekipe v tej sezoni sem se nadejal, saj sem v spomladanskem delu prejšnjega prvenstva videl, da imamo potencial. Imamo namreč eno najmlajših ekip v pomurski ekipi, kateri smo z določenimi izkušenimi igralci, kar s prvoligaškimi izkušnjami Boštjan Grizold in Sašo Novak vsekakor sta. Trenerju Rudiju Vihru je uspelo združiti izkušenost in mladost, kar nam je prineslo uspeh. Glavni vzrok dobrih rezultatov je, da so igralci prava 'klapa' tako na igrišču, kot tudi izven njega.

Bi mogoče izpostavili kakšnega posameznika, ki je najbolj zaslužen za ta jesenski uspeh članske ekipe?
Posameznikov ne bi izpostavljal, saj zmaguje na igrišču ekipa. Ponosni smo, da imamo drugega strelca lige, prav tako pa smo v Ljutomeru lahko ponosni, da imamo tako dobro člansko ekipo, ki se bo spomladi potegovala za naslov pomurskega prvaka.

Kako ste zadovoljni z obiskanostjo tekem v Ljutomeru?
V Ljutomeru je izredno težko dobiti ljudi, ki bi hodili na nogometne tekme. Z uspešnimi igrami smo sicer uspeli na naše domače tekme pridobiti nekaj več gledalcev, vendar se še vedno ne moremo primerjati z nekaterimi drugimi klubi v pomurski nogometni ligi, ki na eni domači tekmi poberejo toliko denarja od vstopnine, kot mi na petih.

Kaj pa vaši navijači? Ima klub svoje zveste navijače in kaj menite o njih?
Z dobrimi rezultati so prišli tudi navijači. Tako na domačih tekmah, kot tudi na gostovanjih, nas spremlja in bodri tudi do 50 pravih navijačev, katerim smo zares hvaležni, da nam dajejo podporo. Verjamem, da bo navijačev na spomladanskih tekmah še več, so pa nam v izredno pomoč, saj s svojim glasnim bodrenjem dajejo naši ekipi dodatno energijo.

Kako ste v tej sezoni zadovoljni z mlajšimi selekcijami?
Kot sem že dejal v Ljutomeru izredno veliko pozornost namenjamo mlajšim selekcijam. Kljub temu, da imamo izredno prostorsko stisko, tako na zelenicah, kot tudi v slačilnicah, nam uspeva dnevno na igriščih imeti tudi do 100 otrok, ki vadijo pod strokovnim vodstvom domačih, mladih trenerjev Tadeja Vogrinca, Sebastjana Rudolfa, Roberta Stajnka in Tineta Špilaka ter izkušenega Željka Krajnca. Rezultati bodo z dobrim delom še boljši, bistveno pa je, da se lahko kosamo z najmočnejšimi v Pomurju. Želel bi si, da bi v vsaki selekciji od U6 naprej imeli še vsaj dva do tri nove moči, saj glede na številne športe v ljutomerski občini opazujem manjši upad, vendar sem prepričan, da bo v prihodnje zanimanje za nogomet v Ljutomeru znova večje.

Kakšno je trenutno finančno stanje v klubu?
Sigurno bi si želel, če bi podjetja v naši občini videla interes in pričela vlagati v nogomet oz. v naš klub. Nekateri podjetniki, predvsem tisti, ki imajo otroke v nogometni šoli, vidijo, da se dobro dela, nam že pomagajo, vendar bi bilo potrebno pritegniti še več donatorjev. Je pa to v teh kriznih časih izredno težko, tako da se pač prebijamo iz meseca v mesec. Težave imamo tudi s pomanjkanjem mladinskih igralcev, kar nam otežuje nastopanje v drugi slovenski nogometni ligi. Vendar bomo to skupaj s starši otrok poskušali urediti in spomladi zagotoviti obstanek.

Se je klub v tem premoru okrepil s kakšnim igralcem in ali ga je kdo zapustil?
Po jesenskem delu prvenstva je bila naša največja želja, da ne izgubimo pomembnih igralcev članske ekipe. Pred spomladanskim delom prvenstva sta ekipo zapustila le Samo Hrašovec in Suzan Rožanc, ki pri nas nista dobila veliko priložnosti za igro. Odšla sta v Ormož, kjer bosta igrala več in se morda čez kakšno sezono ali dve vrnila ponovno v Ljutomer. Člansko ekipo smo okrepili z Markom Fajdigom, ki je prišel iz Veržeja, po poškodbah pa se vračata Niko Kardinar in Goran Feguš. Pomembno smo okrepili tudi mladinsko ekipo, saj se po enem letu vrača Jernej Tršovec, ki je sedaj igral mali nogomet, in Luka Ciglarič, ki je v preteklosti že nosil naš dres, sedaj pa bo v Ljutomeru igral na dvojno registracijo, saj je član slovenskega prvoligaša Mure 05 iz Murske Sobote.

Kako ste zadovoljni s pripravljalnimi tekmami?
Pripravljalne tekme so merilo predvsem za trenerja, ki v tem obdobju preizkuša več igralcev na določenih igralnih mestih. Na nekaterih tekmah v tem delu priprav smo pokazali všečno igro, spet na drugih igrali katastrofalno slabo. Dejstvo je, da imamo v ekipi, katero sestavljajo igralci povprečne starosti 21,5 leta, veliko študentov, ki med tednom ne morejo trenirati. Tako kondicijo, moč in uigranost pridobivajo izključno na pripravljalnih tekmah med vikendom.

Kakšna so vaša pričakovanja članske ekipe v drugem delu prvenstva?
Po porazu v petem krogu proti Beltinčanom smo se nekako opustili, večina naših nogometašev pa je odšla na študij v Maribor in Ljubljano, tako da se niso mogli več v velikem številu udeleževati treningov. Kljub temu smo nadaljevali z zbiranjem točk in čakali na spodrsljaje vodilnih Beltinčanov. In ob koncu jesenskega dela nam je jesenski prvak, z neodločenim rezultatom in porazom omogočil, da smo znova v igri za naslov prvaka. V drugi del prvenstva tako gremo s ciljem, da osvojimo naslov prvaka. Imamo izredno priložnost, da nam naš glavni cilj štiriletnega mandata uspe že v prvi sezoni. Če ne bodo Beltinčani favorizirani s strani sodnikov, kot so bili v jesenskem delu prvenstva, imamo velike možnosti. Seveda pa ne smemo pozabiti tudi na Apače in Turnišče.

Se po vašem mnenju nogometu v Ljutomeru posveča premalo pozornosti javnosti?
Sigurno. Gre za najbolj popularen šport na svetu, prav naš klub pa deluje v najslabših pogojih. Poleg tega, da dobimo v primerjavi z drugimi nogometnimi klubi sosednjih občin bistveno manj proračunskih sredstev, imamo tudi izredno skromne infrastrukturne pogoje. Na občnem zboru našega kluba so člani sprejeli sklep, da v kratkem vodstvo kluba opravi razgovore z vodstvom Športne zveze Ljutomer in občine Ljutomer, ker moramo poiskati rešitve, ki bodo v korist mladim. Naj spomnim, da v našem klubu sedaj trenira kar 120 mladoletnikov, katerim moramo dati boljše pogoje za vadbo, v nasprotnem primeru bodo odšli v druge sredine, mi pa bomo lahko klub zaprli.

Pred časom je bilo govora o igrišču z umetno travo v Ljutomeru. Kako je sedaj glede tega?
Občina Ljutomer je imela pod vodstvom župana Franca Jurše smele načrte glede posodobitve Športno-rekreacijskega centra v Ljutomeru. Projekti so bili odlični, denarja pa od nikoder. Občina si je sicer pridobila milijon evrov nepovratnih sredstev, vendar bi za realizacijo vsega začrtanega potrebovala dodatna dva milijona evrov iz proračuna. Tega denarja pa ni in zato je občina Ljutomer vsaj za nekaj časa odstopila od tega projekta oziroma se ga bo v prihodnje lotevala fazno. Mi smo že predlagali, da se najprej obnovijo sedanje slačilnice, nato pa zgradi tudi igrišče z umetno travo.

Bi z morebitno uvrstitvijo članske ekipe v tretjo ligo, morali posodobiti infrastrukturo na ljutomerskem igrišču?
V primeru, da se uvrstimo v tretjo ligo, bomo morali izpolnjevati pogoje, ki jih postavlja licenčni oddelek Nogometne zveze Slovenije. Za pridobitev licence bomo morali imeti večje slačilnice, tribuno za gledalce in še kaj. Če nam uspe veliki met in si priigramo nastop v tretji ligi, bomo potem z občinskim vodstvom iskali rešitve, ki bodo zadovoljile licenčni oddelek.


Torej, zaželimo klubu, da se v spomladanskem delu članska ekipa čim bolje kosa z ostalimi klubi ter ji morda uspe veliki met, mlajšim selekcijam pa prav tako uspešne igre ter čim manj poškodb. NK Ljutomer ima tudi prenovljeno spletno stran, kjer lahko spremljate aktualne zadeve povezane s klubom. Stran najdete na www.nk-ljutomer.si.

Spomladanski del boste lahko spremljali tudi na našem portalu s foto in video reportažami domačih tekem.


iTux ponedeljek, 12. marec 2012 ob 20:46

Clanska ekipa je redno redno pomlajena.

rush1 ponedeljek, 12. marec 2012 ob 22:29

Jaz sen si letos dosta tekem pogledna in moren rečti ka sen bija navdušeni. Igralci so mladi, vendar vseeno igrajo zelo dober nogomet, predvsem pa hiter za razliko od drugih ekip. Res upan ka bi se jin uspelo uvrstiti v 3. ligo, čeprav se bojin ka do te problemi s penezi. In tu moren malo pošinfati občino, ki bistveno več denarnih sredstev nameni za žensko odbojko, kljub temu da imajo bistveno manj članov, selecij in nenazadnje tudi uspehov kot nogomet v tem trenutki. Kar pa se tiče borbe za prvo mesto, pa mislin ka de precik težko. Beltinci majo zlo dobro ekipo, so dosti bolj izkušeni in imajo par posameznikov, ki res izstopajo, med njimi zagotovo najbolj Milko Kovač. Je pa treba povedati tudi ka majo Beltinci na voljo bistveno več denarnih sredstev in njihov cilj ni 3. liga kot je naš, ampak 2. liga in nato morda še povratek v 1. ligo, ki so jo nekdaj že igrali. Res upan ka bi lehko glejali drugo leto v Lotmerki 3. ligo, ker se sicer v nasprotnen bojin ka do nejbojši igralci zapustili klub.

iTux ponedeljek, 12. marec 2012 ob 22:47

Peneze so vedno problem, pa tam se veliko krat vse stavi.
Za primerjavo:

Od januara 2003 do marca 2012 je obcina Ljutomer dala klubu natanko 
56.489,87 €.
Nk Beltinci pa je v istem obdobje od svoje maticne obcine dobil
12.383,03 €.

psihopat113 torek, 13. marec 2012 ob 01:39

Imamo namreč eno najmlajših ekip v pomurski ekipi, kateri smo z določenimi izkušenimi igralci, kar s prvoligaškimi izkušnjami Boštjan Grizold in Sašo Novak vsekakor sta.................................................................................................................
Posameznikov ne bi izpostavljal, saj zmaguje na igrišču ekipa.

žalostno!! mladi dečki pa očitno niso omembe vredni!!!!!!

Legionar torek, 13. marec 2012 ob 08:32

Za šport nebi nikdar smelo biti premalo penez, še posebej ne za fuzbal, ker to je dobro tudi za vzgojo mladine; deco je treba usmerjati v šport, ka ne zapodejo v droge pa v dugcejt!

rush1 torek, 13. marec 2012 ob 08:39

Problem v Beltincih je, ka čisto vsi penezi, tudi tisti kej so namenjeni mlajšin selekcijan, grejo za člansko ekipo. Starši mlajših igralcov se že bunijo ka morejo plačuvati velko članarino in nekateri so zato svojo deco že začeli voziti v Gančane. Na takšen način nedo daleč prišli.

TUNČEK torek, 13. marec 2012 ob 11:01

Ne glede na peneze, čehi napre da te prvoki, potli pa do mogli dati peneze, ke te rang više.

pravični torek, 13. marec 2012 ob 22:11

Nogometa sicer ne spremljam, je pa dejstvo, da je vse v denarju. Jaaa

Mimogrede.

Sredstva, ki jih je navedel iTux imajo srednje dobri klubi v tujini za eno mesečno ogrevanje travnate površine pozimi, da ne zamrzne in se sneg sproti topi. Mislec Šokiran Jaaa


Dejan petek, 16. marec 2012 ob 18:02

Tekme toti vikend so odpovedane.

Vodstvo tekmovanja PNL pri MNZ Lendava odpoveduje tekme 14. kroga PNL, ki bi morale biti na razporedu v soboto, 17.03.2012 in v nedeljo, 18.03.2012.

Prav tako se odpovedujejo tekme 14. kroga MNL Lendava-člani, ki bi morale biti na razporedu v nedeljo, 18.03.2012.

Obrazložitev:
Od MDNS Lendava, katero podpira tudi MDNS Murska Sobota, smo prejeli zahtevo za povišanje sodniških taks PNL v višini 11,4% z 14. krogom, ter za povišanje sodniških taks v MNL Lendava za 11,3%. Zavzeli so stališče, da v kolikor do zahtevanega povišanja ne bo prišlo, se sodniki ne delegirajo na tekme!

Ker na enostransko zahtevo ni možno pristati, se tekme 14. kroga odpovedo. O nadaljnjih korakih bodo klubi in javnost pravočasno obveščeni.

Branko Gros
Predsednik MNZ Lendava
Vodja tekmovanja PNL

rush1 petek, 16. marec 2012 ob 19:16

Sen glih bra ja. Sramota kej se grejo toti sodniki. Že zej dobivlejo dosti preveč penez, glede na to kak slabo sodijo, zej pa bi radi meli še več. V pomurski ligi, ki jo igra Lotmerk, bi glavni sodnik po novem dobija 60€ na tekmo. Ponavadi sodniki sodijo po dve tekmi za vikend (še kakše mlejše selekcije), se pravi ka za vikend dobijo tudi do 90€, kar mesečno znese skoro 400€ neto. Mislin ka je to za tote "vaške" lige bistveno preveč, to je v bistvi še ena plača kcoj. In klubi, ki so itak vsi brez penez bi zej mogli kriti stroške 3 sodnikov + delegat. To te nikan ne vodi. In če so stroški za same organizacije tekem že v totih nižjih ligah tak visoki, si lehko samo predstavlamo kakši so stroški v 1. pa 2. ligi.

rush1 petek, 16. marec 2012 ob 19:20

Nejhujše pa je to, ka sodniki za svojo slabo sojenje nikomi ne odgovarjajo. Klubi, ki se bunijo, dobijo te še dodatno kazen, sodniki pobašejo tote peneze pa nikomi nič. Psi lajajo, karavana ide dalje.

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.