Na enem odlagališču nabrali za devet prikolic odpadkov

Slovenijo čistilo preko 230.000 prostovoljcev

Prlekija-on.net, petek, 23. marec 2012 ob 23:2810
Tudi pomurska regija se je pridružila akciji Očistimo Slovenijo 2012, ki je drugič v zgodovini Slovenije organizirana kot vseslovenska prostovoljska okoljska akcija.

Tako je v soboto, 24. marca, od devete ure dalje, po Sloveniji po do sedaj zbranih podatkih čistilo preko 230.000 prostovoljcev oz. 12 odstotka prebivalcev Slovenije, ki so iz narave pobrali za okoli 3.000 ton odpadkov.

Akciji so se pridružile tudi vse pomurske občine, spodaj si lahko ogledate, kako so čistli v Gresovščaku, kjer je čistilo 28 prostovoljcev, KS Stara Cesta, kjer je v krajih Stara Cesta, Desnjak in Mekotnjak čistilo 76 prostovoljcev, med njimi tudi predsednik KS Stara Cesta Boštjan Novak in podžupan Občine Ljutomer Janez Vencelj ter v krajih Radomerje, Kačure in Kamenščak.

»Liter motornega goriva onesnaži 1.000.000 litrov pitne vode«
»Liter motornega goriva onesnaži 1.000.000 litrov pitne vode«
Bliža se vseslovenska čistilna akcija Očistimo Slovenijo 2012
Bliža se vseslovenska čistilna akcija Očistimo Slovenijo 2012

Za devet prikolic odpadkov
Vseslovenski akciji čiščenja okolja in divjih odlagališč so se pridružili tudi krajani KS Mala Nedelja in KS Radolavci. Uvod v akcijo so opravili učenci in delavci OŠ Mala Nedelja že v petek, ko so očistili središče Male Nedelje in pobrali odpadke ob treh glavnih vpadnicah iz smeri Moravec, Kuršinec in Bučkovec.

Sobotne akciji se je v KS Radoslavci udeležilo 31, v KS Mala Nedelja pa nekaj čez 50 krajanov. Očistili so obcestne jarke ob občinskih in krajevnih cestah ter številna divja odlagališča po gozdovih.

Na stičišču občin Ljutomer in Križevci pri Ljutomeru, pri akumulaciji Žihlava, je bila izvedena skupna akcija krajanov Berkovec, Kokorič, Gajševec, Precetinec, Kuršinec in Bučkovec. Čez 60 ljudi, med njimi tudi tri profesorice in petindvajset dijakinj in dijakov Gimnazije Franca Miklošiča ter delavci SKZ Ljutomer - Križevci na čelu z direktorjem Jožetom Štuhecom, je ročno in s pomočjo kmetijske mehanizacije, z odpadki iz stare struge reke Ščavnice napolnilo devet velikh traktorskih prikolic.

V Ljutomeru sta se čiščenju pridružila tudi županja Občine Ljutomer mag. Olga Karba in direktor Občinske uprave Tomislav Zrinski. V celotni občini Ljutomer je čistilo okoli 1.000 prostovoljcev.

Najdeni številni predmeti
Najdbe v naravi so različne, od televizorjev do motorjev, avtomobilov in celo odpadkov iz klavnic in neeksplodiranih ubojnih sredstev. Iz PU Murska Sobota so sporočili, da so med čistilno akcijo policisti okoli 12. ure sprejeli obvestilo, da so udeleženci čistilne akcije v vasi Sebeborci našli žensko torbo, v kateri sta tudi dva potna lista. Policisti so najdene predmete prevzeli. Ugotovili so, da najdena potna lista državljanke Danske in državljanke Velike Britanije izvirata iz velike tatvine, ki je bila storjena junija 2011 na območju Policijske postaje Murska Sobota. Oba potna lista bosta po konzularni poti vrnjena oškodovankama.

V vasi Bodonci so udeleženci čistilne akcije našli registrsko tablico MS registrskega območja, katero je lastnik osebnega avtomobila pred časom izgubil. Najdeno tablico so policisti vrnili lastniku.

Fotografije bodo dodajane sproti. Če imate fotografije, kako ste čistili tudi vi, nam jih posredujte.


Več v Narava