Odstopilo pet članov strokovnega sveta za šport RS, tudi Branko Žnidarič

Člani, ki so odstopili, so izrazili nezadovoljstvo nad menjavo dr. Edvarda Kolarja in mag. Boruta Peršolje

Prlekija-on.net, sreda, 16. maj 2012 ob 10:202
Pet članov strokovnega sveta RS za šport, ki jih je v svet predlagal OKS-ZŠZ, je odstopilo. Med njimi tudi Branko Žnidarič, sekretar Športne zveze Ljutomer in podpredsednik OK Slovenije.

Poleg njega so odstopili tudi Blaž Perko, dr. Marta Bon, dr. Blaž Lešnik in mag. Janez Sodržnik.

Na novinarski konferenci, v ponedeljek, 14. maja, so člani, ki so odstopili izrazili nezadovoljstvo nad menjavo dr. Edvarda Kolarja in mag. Boruta Peršolje. Branko Žnidarič je ob tem izpostavil: »Verjamem in upam, da se bomo vsedli skupaj in dogovorili. Slovenija je majhna, na položajih več organov se pojavljajo enaki ljudje. To je potrebno vzeti v zakup, za razvoj športa je potrebno razumeti dejstvo, da tudi šport brez sodelovanja oblasti ne more doseči take stopnje razvoja, kot bi jo sicer lahko. Šport ima srečo, da je merljiv in naši rezultati so dobri. Pošiljam apel, razume pa se, da smo eni in drugi odgovorni za razvoj športa«.

 »Razrešitev dveh članov, uveljavljenih strokovnjakov, ki sta v svetu delovala konstruktivno, je poseganje v civilno sfero, ki jo OKS-ZŠZ predstavlja. Ocenjujemo, da bi bilo naše sodelovanje močno oteženo, oz. nemogoče, zato smo se odločili za odstop«, je v obrazložitvi dejala dosedanja podpredsednica dr. Marta Bon.

Dr. Edvard Kolar, ki je bil iz sveta razrešen, je povedal: »Nisem dobil nobene obrazložitve, ne jaz, ne OKS-ZŠZ, ki me je v svet predlagal. Verjetno pa sem bil moteč v svetu, ker se z določenimi stvarmi ne strinjam. V primeru, da me vprašate zakaj, morate to vprašanje zastaviti strani, ki me je razrešila«.

Mag. Janez Sodržnik dvomi v legitimnost trenutnega strokovnega sveta, »športna oblast deluje tako, da poskuša razvrednotiti vlogo OKS. V 20- letni zgodovini nikoli ni bilo tako grobega poseganja v razmerja med državo in civilno družbo na področju športa. To je popotnica za pogreb slovenskega športa, če se tako kadrira v slovenskem športu. Stvari gredo v napačno smer, prevelika doza oblasti nekaterim škodi. Trenutna športna oblast je šla nekritično čez rob, problem je, ker ni dialoga. Ko prideš v kot, se ne moraš umaknit, in moraš reagirat. Še vedno ni bilo niti sestanka med resornim ministrom in predsednikom OKS-ZŠZ, čeprav je slednji dal pobudo za srečanje, da sedemo za skupno mizo in se dogovorimo«.

Na novinarski konferenci je bil prisoten tudi podpredsednik OKS-ZŠZ, Bogdan Gabrovec: »Bistvena zadeva, zakaj se vse to s strani države dogaja, je sprememba sestave sveta Fundacije za šport, kjer želijo izločiti vpliv OKS-ZŠS na odločanje«. Ta naj bi se zgodila v kratkem.

O aktualni tematiki so v torek, 15. maja, razpravljal tudi IO OKS. Na seji je predsednik OKS-ZŠZ, dr. Janez Kocijančič izpostavil, da razrešitev oz. neobrazložen odpoklic prof. dr Edvarda Kolarja in mag. Boruta Peršolje z mest članov strokovnega sveta RS za šport, brez predložitve razlage, izničuje vlogo OKS v slovenskemu športu. »Situacija je žalostna za slovenski šport. Ostalih pet članov, ki jih predlaga OKS je odstopilo avtonomno. Z vidika interesov OKS-a morda to ni najbolje, je pa še vedno bolje to, da sodelavci obdržijo čist obraz in moralno držo«, je dogajanje zadnjih dni povzel dr. Kocijančič.


Več v Šport