V Vogričevcih so spet kosili na stari način

26. tekmovanje v košnji trave v Vogričevcih

Branko Košti, ponedeljek, 28. maj 2012 ob 10:104
Udeleženci tekmovanja

Udeleženci tekmovanja

Prizadevni gasilci PGD Vogričevci so v nedeljo, 27. maja, izvedli že šestindvajseto tekmovanje v košnji na stari način, kar pomeni, da so se tekmovalke in tekmovalci pomerili v košnji z ročno koso.

Ob travniku Marice Heric, pa tudi ob šanku v bližini, se je zbrala pisana množica obskovalk in obiskovalcev vseh generacij, in nestrpno pričakovala začetek tekmovanja, še posebej, ko je voditelj Pepek z brega sporočil, da so med šestnajstimi prijavljenimi tekmovalci tudi znani "asi" tovrstnih tekmovanj: lanski zmagovalec Zvonko Kolarič iz Precetinec, zmagovalec vzhodnoevropskega tekmovanja v Selu na Goričkem preteklo nedeljo, Lovrenc Šijanec, ter na vseh tekmovanjih uvrščen med najboljše, Edo Leskovar iz Stare Gore, za katerega je znano, da svojo parcelo pokosi najbolj čisto. Napovedi so se uresničile, saj si je prav ta trojica razdelila prva tri mesta. Po oceni stroge tekmovalne komisije, ki je poleg hitrosti košnje ocenjevala tudi kvaliteto opravljenega dela, je prvo mesto pripadlo Lovrencu Šijancu iz Jamne, drugi je bil lanski zmagovalec Zvonko Kolarič, pokal za tretje mesto pa je prejel Edo Leskovar.

Med ženskami, kosilo jih je pet, je bila najboljša Vera Šiftar, pred Cvetko Stajnko in Marinko Špindler.

Pokal so organizatorji namenili tudi najstarejši tekmovalki Marici Heric in najstarejšemu koscu Francu Vrbnjaku.

Sestavni del vsakoletne prireditve v Vogričevcih je tudi košnja županov, kjer pa župan občine Sveti Jurij Anton  Slana ni imel po funkciji enakovrednega tekmeca, saj je kosil skupaj s podžupanom občine Križevci Mirkom Gabrcem in podžupanom občine Ljutomer Janezom Vencljem. Oni sicer niso tekmovali, so pa pokazali, da to
kmečko veščino dobro obvladajo.

Prireditev v lepem nedeljskem dopoldnevu je v celoti uspela, za kar so zaslužni odlični organizatorji, odlični kosci, pronicljiv voditelj Pepek z brega, enkratni kuharji, ki so brezplačno poskrbeli za lačne želodce vseh obiskovalcev, pridni kelnarji in tudi lastniki treh starodobnih traktorjev, s katerimi so se, na lesenih kmečkih vozovih na prizorišče pripeljali nekateri kosci in obiskovalci.


Več v Družabno