Künštni Prleki predstavili mobilni klopotec

Predstavitev mobilnega klopotca – künštnega klopotca

Srečko Lukovnjak Kramberger, torek, 14. avgust 2012 ob 21:318
Predstavitev mobilnega - künštnega klopotca

Predstavitev mobilnega - künštnega klopotca

V torek 14.08.2012 na dan pred uradnimi postavitvami klopotcev smo bili povabljeni na posebno predstavitev premičnega – mobilnega klopotca, ki so ga izdelali Künštni Prleki.

Novinarska in televizijska ekipa, ki je snemala postavitev, predstavitev in delovanje patentiranega künštnega klopotca ter predstavniki iz Avstrije, Nemčije in Madžarske se je zbrala na sedežu Republike Prlekije v Železnih Dverih. Po uvodni predstavitvi novega patentiranega klopotca ki nam jo je podal predsednik Milan Belec se nam je pridružil še njihov ansambel in nekateri predstavniki ambasad v Sloveniji.

Künštni Prleki so vedno korak pred drugimi, zato so se odločili projekt širši javnosti predstaviti dan pred uradnimi postavitvami klopotcev, torej pet pred dvanajsto. Na sam projekt so se pripravljali več mesecev, kajti klopotec je sestavljen iz desetih različnih vrst lesa, ki je »zorel«, se sušil kar nekaj let. Takšen les je v naši okolici zelo težko najti, posebej še pripomočke za rep klopotca, ki je narejen iz bele breze, ki je redkost v našem okolju. V celoti so ga sestavili v lastni delavnici, ker pa je edinstven v teh krajih, podrobnosti o sami gradnji in tehnologiji niso podali. Prisotni smo z radovednostjo opazovali sestavljanje mobilnega klopotca, ki je edinstven v tem delu Evrope. Vem, da boste rekli nič posebnega, a ni tako!

Künštni Prleki so vedno pred drugimi, zato so stuhtali kako v teh kriznih časih najti novo tržno nišo. Staknili so glave in ugotovili, da si marsikateri vinogradnik v današnjem recesijskem času zaradi slabe cene vina in odkupnih cen grozdja ne bo mogel več privoščiti postavljanje lastnega klopotca, zato so prišli do ideje o mobilnem ali premičnem klopotcu.

Klopotec je visok kar nekaj metrov z razponom vetrnic čez pet metrov in zasidran na umetnem griču na traktorski prikolici. Če vam delajo škodo v goricah ptice, ali pa si ga zaželite za popestritev trgatve, vam ga kar pripeljejo k zidanici ali direktno v vinograd, kjer bo odganjal ptice. Rekli so, zakaj bi bil na enem in istem mestu, ko ni več grozdja, dajmo ga kar v drug vinograd brez potrebne demontaže. Pa boste rekli kaj pa, če ni vetra? Ne skrbite, tudi za to imajo zdravilo. Če je več vinogradnikov skupaj, si ga lahko najamejo, pa ne bodite presenečeni, dobesedno mobilno. To pomeni, da se z njim vozijo po grabicah ali terasah in odganjajo ptice. Že pri mali hitrosti se vetrnice veselo vrtijo in ga je slišati daleč naokrog. Prav gotovo vas na koncu zanima kolikšni so stroški najema. Povedali so, da je nekaj odvisno od velikosti vinograda, kleti in volje vinogradnika. Pride seveda celotna ekipa s svojim ansamblom, kar v kleti pa počakajo dokler zunaj opravlja svoje delo njihov nov izum.

Za vse, ki niste imeli prostora in možnosti prisostvovati k uradni predaji klopotca vam podarjamo nekaj fotk za ogled v galeriji.


Več v Družabno