Odločbo o znižanem plačilu vrtca in otroškem dodatku čakali sedem mesecev

Prispevek v Tedniku, ki govori o počasnem odločanju o socialnih transferjih s strani pristojnih CSD

Prlekija-on.net, sreda, 12. september 2012 ob 13:018
V oddaji Tednik, ki je na sporedu vsak ponedeljek na TV Slovenija, je bil ta teden tudi prispevek, ki govori o počasnem odločanju o socialnih transferjih s strani pristojnih CSD. Na to temo sta spregovorila tudi zakonca Vučko iz Ljutomera.

Benjamin Vučko je v petčlanski družini edini zaposlen, žena dela ne najde, kar v Ljutomeru in okolici ni nobena redkost, saj je brezposelnost v naši regiji zelo visoka. Družina je zato močno odvisna tudi od otroških dodatkov in subvencij. Na odločbo o znižanem plačilu vrtca in otroškem dodatku za leto 2012 so čakali kar sedem mesecev, čeprav so vlogo na CSD oddali pravočasno.

"Najin nastop (z ženo op. a.) ni bil nikakršna prošnja za kakršnokoli pomoč in tudi ni bil jamranje. V oddaji sva nastopila zato, ker sva na prošnjo novinarke, ki je prispevek tudi naredila, hotela predvsem tudi bolj javno osvetliti problem POČASNEGA ODLOČANJA O SOCIALNIH TRANSFERJIH S STRANI PRISTOJNIH CSD! Hotela sva (in še hočeva) tudi odgovor na vprašanje, kdo bo odgovarjal za evidentno kršenje zakona s strani (v našem primeru ljutomerskega) CSD-ja in zakaj ima to kršenje zakona tako velike finančne posledice za nekatere družine, kajti razlika je, če moraš plačevati vrtec ali se odpovedati otroškim dodatkom za 3 mesece nazaj ali pa za 7 mesecev! In ker bi CSD odločbo moral poslati v največ 3 mesecih od oddaje popolne vloge (tako pravi Zakon o uveljavljanu pravic iz javnih sredstev), me zanima, kdo odgovarja za 4 mesece zamude, ki ga je CSD imel v našem primeru in tudi za zamude pri veliko drugih družinah!?" je ob tem obrazložil Vučko.

Celoten prispevek, ki je bil predvajan v oddaji Tednik ta teden, si lahko ogledate tukaj.


Več v Gospodarstvo