Posebno priznanje Mestne občine Celje Erazmovemu vinu

Posebno priznanje za izdelek tradicionalne slovenske obrti Erazmovemu vinu Vinogradništva Družina Kos

Tjaša Kos, petek, 21. september 2012 ob 11:231
Na sejmu MOS v Celju, foto: MOS Celje

Na sejmu MOS v Celju, foto: MOS Celje

Pred nekaj dnevi se je zaključil MOS v Celju. Že šest let se sejma udeležuje tudi Vinogradništvo Družina Kos. Poleg promocije in pospeševanja prodaje vidijo odlično priložnost tudi v povezovanju vinskih kleti, zato pod okriljem Vinskega inštituta že tri leta razstavljajo z vinsko kletjo Zajc iz Dolenjske. Skupni sejemski nastop obeh kleti seveda veča že tako pestro in zelo kvalitetno ponudbo vin, ki jih premoreta obe kleti.

Poleg številnih ocenjevanj, ki se vsako leto zvrstijo po Sloveniji in tujini, je bil letošnji sejem novi izziv za tekmovanje. Mestna občina Celje je zopet poslala povabilo razstavljavcem, naj prijavijo izdelek tradicionalne slovenske obrti. Kosovi so se letos odzvali in prijavili Erazmovo vino, šipon, suhi jagodni izbor 2006.

Komisija je na dan otvoritve, v sredo, imela dosti dela, saj je bilo prijavljenih 42 izdelkov, ki pa so prihajali z različnih področij. V tako mešani konkurenci Kosovi niso imeli posebnih pričakovanj, zato so bili popoldanskega obiska komisije zelo veseli. To je pomenilo, da smo se uvrstili v ožji izbor.

Šele v petek v popoldanskih urah so iz Mestne občine Celje sporočili, da so se soglasno odločili, da naše vino prejme posebno priznanje za izdelek tradicionalne slovenske obrti. Po podelitvi na prireditvenem prostoru na sejmu smo za prejeto nagrado seveda nazdravili.

Tradicionalna trgatev za Erazmovo vino je vsako leto 22. januarja, ko Erazem praznuje rojstni dan. Stopnja predikata ni tako pomembna, glavno je, da je trgatev vedno na ta datum. Pri zadnji trgatvi posameznega letnika nam vedno pomagajo tisti, ki so že jeseni vriskali v naših vinogradih, in prijatelji, ki so držali pesti za dobro letino. Med njimi je tudi prvi predsednik države Milan Kučan in prav njega se Erazem na trgatvi najbolj razveseli.

Erazmovo vino šipon, suhi jagodni izbor, letnik 2006, je posebnež že zaradi sorte in kakovostne stopnje, pa tudi zato, ker nismo podlegli vremenu in trgali en dan prehitro, kajti v nedeljo pred trgatvijo je bilo lepo sončno vreme, na dan trgatve pa je deževalo. V družini smo se znašli in grozdje, ki smo že predhodno zaščitili z mrežo, pokrili še s folijo. Tako smo obdržali kakovost in trgali 22. januarja 2007.

Da je vino izjemno kakovostno, dokazujejo najprej barva, zatem bogate vonjave, ko pa spijemo požirek, pa nas dokončno prepriča. Da je to resnično največ, kar lahko trta in vino ponudita ljubitelju žlahtne kapljice. Tako bogato, ekstraktno polno in harmonično vino priporočamo, da ga popijete samostojno, brez spremljave hrane.


Več v Kultura in izobraževanje