Spletna stran Simbioza@

14 udeležencev projekta računalniškega opismenjevanja v Radencih

Filip Matko, petek, 19. oktober 2012 ob 08:32
Ustvarjalno vzdušje v računalniški učilnici

Ustvarjalno vzdušje v računalniški učilnici

Skupina 14 računalniških novincev v Osnovni šoli Radenci se je v okviru programa Simbioz@ 2012 četrti dan usposabljanja seznanila, kako vzpostavimo in ohranimo stike z družino, znanci in prijatelji s pomočjo družbenih omrežij ali se vzpostavlja stike z ljudmi, s katerimi delimo podobne interese, ne glede na njihovo oddaljenost.

Uvod v nastavitve na računalniku je podal študent T.B., nekaj je dodal še prostovoljec Simon Prajndl, so pa slušateljem bili v pomoč še mentorja Simon Belec in Milko Zamuda ter učenca Aljaž Hanžel in Črt Stajnko. Tako si je vsak ustvaril »Facebook profil« in se ga naučil uporabljati. Seveda pa to le za učne ure pouka iz osnov računalništva (Muca Maca, Kuža Muri Pazi, Zajček Dolgoušček, Mucek Vili…),  kajti v skupini računalniških novincev se jih niti polovica ni odločila, da bi uporabljala družbeno spletno stran Facebook zares. Čeprav gre ob tem za brezplačen dostop, ki uporabnikom omogoča povezavo na eno ali več omrežij (npr. delovno mesto, šola, zemljepisno področje…) in na ta način lažje komunicirajo z ostalimi ljudmi iz istega omrežja, ni bil interes velik. Zvedeli so tudi, da je možno nalaganje fotografij, svojih, pa tudi katerih koli vzetih z interneta. Ob tem so lahko pomislili tudi na kritike in nasprotovanja Facebooku, ki nekako »razgalja« zasebnost, politična prepričanja, a tudi opozarja na vprašanja samocenzure.

Ostanimo v stiku - Simbioz@ 2012
Ostanimo v stiku - Simbioz@ 2012
Simbioz@ 2012 klika v svet
Simbioz@ 2012 klika v svet
Elektronska pošta Simbioz@ 2012
Elektronska pošta Simbioz@ 2012

Ker je zadnji, peti dan, letošnjega usposabljanja v programu Simbioz@ namenjen spoznavanju mobilnega telefona (od osnov do povezave z računalnikom), so se slušatelji v Radencih raje odločili za spremembo: ponovili in utrdili bodo raje osvojeno znanje minulih štirih dni ! Kajti podobno kot za Facebook, se jih tudi kar nekaj ne zanima za uporabo mobilnega telefona. Nekateri ga niti nimajo.


Več v Kultura in izobraževanje