Zima pokazala svojo oktobrsko moč, sledi toplejše in deževno vreme

V sredo bo spet postopoma toplejše vreme, temperature se bodo dvignile do 10 stopinj Celzija

Prlekija-on.net, ponedeljek, 29. oktober 2012 ob 11:531
Snežna idila v Prlekiji, 28.10

Snežna idila v Prlekiji, 28.10

Mnogi starejši domačini ne pomnijo kdaj je bil nazadnje sneg v oktobru. Najbolj zgodnji sneg v zadnjih 40 letih je tako verjetno bil leta 1980. Snežiti bi naj začelo 2. novembra in do naslednjega jutra je zapadlo 18 cm snega. Nekateri podatki pravijo, da je bilo največ snega v oktobru leta 1905, ko naj bi po nižinah zapadlo kar od 20 do 50 cm snega.


Napovedi so se uresničile - zapadel prvi sneg Napovedi so se uresničile - zapadel prvi sneg

Naše napovedi so se torej uresničile - po celotni Prlekiji je snežilo in zapadlo je tudi nekaj cm snega. Največ snega je zapadlo po najvišjih zahodnih delih Prlekije, od 10 pa vse do 15 cm, najmanj pa v vzhodnih delih proti Prekmurju, od 2 pa do 7 cm. To poslabšanje je prineslo tudi precej padavin, na Vremenski postaji Žvab je bilo skupno zabeleženo 62,1 mm padavin, kar je za naše kraje zelo veliko.

Nažalost pa je sneg povzročil tudi precej škode. Zaradi mejne situacije je bil moker in težak, zato še je bolj pospešeno lomil veje po gozdovih, marsikatero drevo pa je podleglo teži snega.

In kaj nas čaka v prihodnjih dneh?
Jutri bo delno jasno, jutro bo zelo hladno saj se bodo temperature spustile vse do -6 stopinj Celzija. Najvišje dnevne temperature bodo okrog 5 stopinj Celzija. V sredo bo spet postopoma toplejše vreme, temperature se bodo dvignile do 10 stopinj Celzija. V noči na četrtek se bo pooblačilo in zjutraj nas bodo od zahoda zajele padavine, ki bodo čez prehodno ponehale. Meja sneženja bo na okoli 700 metrih. V petek bo spet deževno vreme, meja sneženja se bo dvignila nad 1000 m. V soboto in nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno in suho vreme, jutranje temperature bodo malo nad 0, dnevne pa med 11 in 15 stopinj Celzija.

Okrog 7. novembra pa bi zima spet lahko vrnila udarec, ampak več o tem v prihodnjih dneh.

V spodnji fotogaleriji še si lahko ogledate nekaj fotografij zasneženega Jeruzalema in okoliških vinogradov v teh dneh, ki jih je posnel Milan Belec.


Več v Narava