Povrh oderuških davkov prihaja še krvni davek

Premiera grozljivke Vinopiri: Krvni davek - 11. 11. 2012 v Kinu Ljutomer; 18:00

Prlekija-on.net, sreda, 31. oktober 2012 ob 08:224
Plan9 je pred vrati premierne predstavitve svojega četrtega celovečernega filma z naslovom Vinopiri: Krvni davek v režiji Vitomirja Kaučiča.

Vinopiri že tretjič dvigajo kocine
Film Vinopiri: Krvni davek predstavlja tretji in sklepni film trilogije o Vinopirih. Tokrat vinopiri grenijo življenje mladi Evi Makovec, saj ranijo njenega očeta in ugrabijo njeno dekle. Eva s pomočjo odpuščenega kriminalista Erika in lokalnega avtomehanika Kristjana razkriva, da je mesto v primežu elite vinarjev, ki s pomočjo posebnega vina nadzira vse temeljne institucije oblasti. Ključ do njihovega uspeha je v navezi z vinopiri. Kdo so torej vinopiri? »Vinopiri so manipulativni paraziti, ki za svoje mesene užitke poleg krvi potrebujejo tudi vino, s svojimi spletkami pa inverzirajo rek "in vino veritas". So poosebljenje  pohlepa in nadutosti, s svojim občutkom večvrednosti, vzvišenosti in posebnosti pa vzbujajo asociacije na egoistični elitizem in klientelizem na slovenskem političnem prizorišču«, pravi producentka Helena Lukman. Ko se Evino iskanje spremeni v krvavi križarski pohod, ugotovi, da je tudi sama postala del pokvarjene vinopirske intrige, v kateri ji niso bile dodeljene najboljše karte.

V prleških kleteh vre kri
Krvni davek je mikroproračunski neodvisni film v lastni produkciji Društva Plan9, posnet s podporo sponzorjev in minimalnim prispevkom JSKD. Snemanje je potekalo letos poleti in je zajemalo 23 snemalnih dni. Igralsko ekipo so sestavljali nekateri že preizkušeni igralci ter nekaj na avdiciji izbranih igralcev iz amaterskih voda. Tea Melin in Miloš Bavec sta prepričljivo odigrala glavni vlogi in se obenem posvečala drugim nalogam; Tea je skrbela za masko, Miloš pa za filmsko glasbo. Maska in posebni učinki so poskrbeli za prepričljivo metamorfozo vinopirjev, ki so tako idilični prleški pokrajini vdahnili temačno in morbidno vzdušje.

Krvni davek je prvi film Društva Plan9, ki je posnet v polni ločljivosti, zaradi česar bo sprejemljivejši za predvajanje v redni distribuciji. V celoti je posnet s Canonom 5d Mark II, ki so ga uporabljali tudi v visoko proračunskih filmih kot npr. Iron Man 2 in uspešnih serijah, kot je na primer Dr. House. »Za kvalitetni preskok od naših prejšnjih filmov so bolj kot boljša snemalna oprema pomembne naše kreativne in organizacijske rešitve. Med letom 2005 in 2010 smo posneli tri celovečerce in si tako pridobili ogromno izkušenj. Te pa se poznajo na vseh stopnjah produkcije, najbolj pri samem scenariju«, razlaga igralec in avtor filmske glasbe Miloš Bavec.

'Prleški horor'
Žanrsko je film grozljivka z elementi kriminalke, ki je dodobra prepojena s pronicljivim in sedaj že dobro prepoznavnim humorjem scenarista Vitomirja Kaučiča. V Sloveniji so sicer žanrski filmi pravi eksoti, a že prejšnji trije filmi v produkciji Plan9 (Vinopiri: Blutvajnšricar, Korpus Krispi, Vinopiri: Ledena trgatev), ki so doživeli premiero na najpomembnejšem slovenskem festivalu žanrskega filma, Grossmanovem festivalu fantastičnega filma, so zakoličili pot 'prleškemu hororju' kot uradni podzvrsti slovenskega filma. »Ozke struge žanra zahtevajo več iznajdljivosti in kreativnosti v izražanju, obenem pa naši izdelki tako nimajo težav z identiteto in so dostopni širšemu občinstvu«, pravi Vitomir Kaučič, scenarist, snemalec in režiser filma Vinopiri: Krvni davek, sicer pa akademski slikar.

Vinopiri: Krvni davek
Slovenija 2012, v prleščini, 89 minut
Igralci: Tea Melin, Miloš Bavec, Rebeka Kopčič, Andrej Horvat, Riki Kopriva, Nenad Perić,  Nataša Bavec,  Sara Žibrat, Darjan Kaučič, Vlado Petovari, Davorin Bešvir, Anja Štuhec, Tadej Tivadar, Daša Kardoš, Kristjan Paal, Sara Bolkovič, Juš Cupar

Kamera, scenarij, režija in montaža: Vitomir Kaučič
Producentka in direktorica fotografije: Helena Lukman
Glasba: Miloš Bavec
Zvok: Marko Kljajić
Posebni učinki: Vitomir Kaučič, Tea Melin
Digitalni posebni učinki: Darjan Kaučič
Maska: Tea Melin

Spletna stran: www.plan9.si/krvni-davek
Stran FB oboževalcev: www.facebook.com/VinopiriKrvniDavekWinepiresBloodTax

CENE VSTOPNIC: 3,00 EUR; premiera
PRODAJNA MESTA: Vstopnice lahko kupite v Baru Klub na Prešernovi ulici 7, Okrepčevalnici Čarli na Starem trgu 10 v Ljutomeru ter na blagajni Kina Ljutomer eno uro pred premierno projekcijo. Vstopnice je prav tako mogoče rezervirati na info@plan9.si.


Več v Glasba in film