Požar zajel stanovanjsko hišo v Radencih

Po neuradnih podatkih, naj bi se požar razširil iz kurilnice

Filip Matko, ponedeljek, 10. december 2012 ob 15:0516
Požar v Radencih

Požar v Radencih

V ponedeljek, 10. decembra, ob 11.30, so prvi očividci opazili dim, ki bi naj oznanjal požar, pri stanovanjski hiši v Radencih ter obvestili gasilce. Prvi so na požarišče prispeli domači gasilci PGD Radenci - Boračeva in sicer ob 12.05.

Pozneje so se jim pridružili še: PGD Kapela ob 12.15, PGD Hrašenski vrh ob 12.25, PGD Šratovci ob 12.30 ter PGD Gornja Radgona ob 12.38, pozneje pa so prispeli še PGD Janžev vrh. Stanovalce, lastnike goreče hiše, se je pravočasno odpravilo na varno.

V požaru je bila v celoti uničena zgornja etaža hiše z ostrešjem, površine okrog 80 kvadratnih metrov. Po neuradnih podatkih, naj bi se požar razširil iz kurilnice.


MHA ponedeljek, 10. december 2012 ob 21:49

Ob 11.05h očividci opazili dim, prvi gasilci prišli ob 12.05? To drži? Mislec

Dejan ponedeljek, 10. december 2012 ob 21:54

11:30 piše. Na SPINI je dogodek označeni ob 11:44.

MHA ponedeljek, 10. december 2012 ob 22:08

San še fseeno čüdno, ka bi nej 20min prvi gasilci hodili.

darjan ponedeljek, 10. december 2012 ob 22:14

RADENCI-BORAČEVA aktiviranje 11:46, prihod 11:57
KAPELA aktiviranje 12:02, prihod 12:14
ŠRATOVCI aktiviranje 12:19, prihod 12:33
GORNJA RADGONA aktiviranje 12:29, prihod 12:38
JANŽEV VRH aktiviranje 13:20 prihod 13:39

pravični torek, 11. december 2012 ob 00:21

Glede na zapise časov aktiviranja in prihodov se lepo vidi, da so velika društva iz večjih mest najbolj učinkovita. To ja

Domačini so rabili 11 minut. Mislec

Gornja Radgona pa samo 9 minut. To ja

Pred več kot 10 leti so bile ideje, da se podpira in razvija predvsem gasilce v večjih središčih, ki bi bili še bolje opremljeni in profesionalno usposobljeni. To ja

Ampak zaradi znanega dejstva, da vsaka vas hoče svoje gasilce, ni prišlo do uresničitve. Mislec Žalosten

MHA torek, 11. december 2012 ob 11:18

Bojše bi blo primerjati cejt aktiveraja, pa cejt izvoza, tü se vidi kak je keri hiter bija. Cejt vožje na intervencijo pa je fest odvisen od stanja na cesti, gužva, vreme,....

Saša Serec torek, 11. december 2012 ob 17:06

gasilci iz PGD Gornja Radgona smo bili aktivirani le kot podpora z vodo... Šokiran na kraju samem je bila situacija precej drugačna... Šokiran

Dejan torek, 11. december 2012 ob 22:21

Objavljam komentar avtorja članka na dogajanje ob požaru:

Prvi očividci so torej opazili dim okrog 11.30 ure in so tudi obvestili gasilce; tako so prvi prispeli na kraj požara domači gasilci PGD Radenci - Boračeva in tu takoj vprašanje: Koliko bi zgorelo, če bi se čakalo na gasilce iz večjih centrov, a da bi v domačem kraju gasilcev ne bilo ? Ob tem je problem tudi, kako so ti lokalni gasilci opremljeni – tako sigurno ne, kot v večjem centru !!!

Po novem se sirena več ne aktivira (vsaj ob tem požaru je ni bilo slišati) in se baje gasilce obvešča s »pejdžerji«. Tako je bilo treba na prihod gasilcev od drugod (čeprav so okoliški kraji blizu !) kar nekaj časa čakati in med tem je »lepo« gorelo !!!

Ker sem sam (pa tudi drugi gledalci) videl, da je en gasilski avto na pogorišču ob 12.05 premalo, sem poizkušal priklicati 112 – pa NI ŠLO – zasedeno !!! Tako sem klical na 113 in zanimivo: dobil sem POLICIJO V MARIBORU. Ko sem povedal, da kličem iz Radenec in da je pri požaru samo en gasilski avto premalo, me je moški glas z druge strani vprašal pod katero policijsko upravo to sodi. Zahteval je, da povem ime in priimek ter naslov (čas je medtem neusmiljeno tekel, požar se je širil) in ko sem povedal, da so prisotni že tudi policisti, me je »pomiril« rekoč: bodo že oni v sodelovanju z gasilci presodili in poklicali na pomoč še druge gasilce ! In tako so res dobro usposobljeni in odlično opremljeni gasilci iz Gornje Radgone prispeli ob 12.38 in ob tem še vprašanje: Koliko bi do tedaj zgorelo, če bi prej ne prišli »lokalni gasilci« ?

MHA torek, 11. december 2012 ob 23:08

Koliko bi do tedaj zgorelo, če bi prej ne prišli »lokalni gasilci« ?

Nič več nebi zgorelo, še mogoče meje. Sej so Radgonski gasilci od aktiveraja pa do kraja požara nücali 9 min, Rodnci pa 11 min.


Tako je bilo treba na prihod gasilcev od drugod (čeprav so okoliški kraji blizu !) kar nekaj časa čakati in med tem je »lepo« gorelo !!!

To je odvisno od načrta alarmeraja za določen krej in pa od vodje intervencije kdej je zahteva alarmeraje dodatnih enot na ogenj.

pravični sreda, 12. december 2012 ob 00:26

Tak je MHA. To ja

Točno tak, kak je MHA poveda. To ja

Samo bojim se, da se odgovorni spet ne bodo na primeru nič naučili in bodo stvari ostale, kot so. Žalosten Mislec Hjooj

Citiram: " In tako so res dobro usposobljeni in odlično opremljeni gasilci iz Gornje Radgone prispeli ob 12.38 in ob tem še vprašanje: Koliko bi do tedaj zgorelo, če bi prej ne prišli »lokalni gasilci« ? ".

Gre ravno zato in o tem teče debata, da bi se lahko kot PRVE alarmiralo GORNJO RADGONO, ko je očividec zagledal požar in obvestil gasilce.

No glede OKC Maribor, pa je tista o presojanju policije, koliko gasilcev je potrebnih, res malo huda. Šokiran Mislec Hjooj Hihihi Hihihi Hihihi

Da ne govorim o tistem ime in priimek, naslov, številka čevljev, številka gat.... Hihihi Hihihi Hihihi Zloba Zloba Zloba Hahaha Hahaha Hahaha
Tomaž Munda sreda, 12. december 2012 ob 16:19

Gornja Radgona ni v planu prvega aktiviranja, saj smo druga občina...
Bomo pa vedno ko nas bodo kolegi rabli priskočili na pomoč...

Sabina Colnarič sreda, 12. december 2012 ob 17:53

Če je na spinu objavlje dogodek 11:44 je to točna ura kdaj je bil dogodek prijavljen na 112. Ponavadi dobi gasilsko društvo javljeno na pozivnik 2 minuti kasneje. Torej so bili gasilci na kraju dogodka v dobrih 15 min kar pa še ni tako hudo. Problem je pri javljanju na 112. Načrti alanmiranja bi mogli biti napisani tako, da se v manjših občinah ob požarih na stavbah aktivira vsa društva v občini hkrati.

Marjan Cigut četrtek, 13. december 2012 ob 07:59

Lepo veste obrekovati gasilce, vendar se eni ne zavedate kakšno delo je to pa še prostovoljno delo. Nekateri ste pa prav lepo pripravljeni (kot zgleda sedite pri oknih z fotoaparati) in čakate kaj se dogaja samo da boste imeli prvi slike in da boste prvi objavili slike na netu Žalosten žalostno...
Namesto da bi šli pomagat ali pa da bi takoj obvestili center za obveščanje 112 (zaradi čim krajšega časa in čim hitrejše pomoči) da je požar raje slikate in gledate na uro kako dolgo ni gasilcev... Morate se zavedati da vsak gasilec v prostovoljni enoti je nekje zaposlen in nekatere firme ne dopuščajo odhod z firm da bi lahko šli na intervencije poleg tega pa še mora vsak priti v gasilski dom in se primerno zaščititi z opremo…

Ivek četrtek, 13. december 2012 ob 08:45

Centru za obveščanje je težko objektivno presoditi, zato alarmira najbližje gasilce in policijo.

Prva gasilska enota, ki prispe na požarišče strokovno oceni stanje in obvesti OC, predloži obseg ukrepov, policisti pa zavarujejo lastnino in ljudi.

Prijavitelji na OKC in OC se morajo predstaviti. Kaj bi bilo, če bi policija in reševalne službe aktivirale svoje sile takoj, ko bi nekdo po telefonu histerično zavpil "GORI"?

Po prihodu gasilcev nepooblaščenim in dobronamernim zijalom ni potrebno klicariti na 112, saj s tem obremenijo klicne linije tudi za gasilce.

Kako pravilno prijaviti požar ali nesrečo na 112

Kdo kliče
■KAJ se je zgodilo
■KJE se je zgodilo
■KDAJ se je zgodilo
■KOLIKO je ponesrečencev
■kakšne so POŠKODBE
■kakšne so OKOLIŠČINE na kraju nesreče (požar, nevarne snovi, poškodovane plinovodne ali druge napeljave... )
■kakšno POMOČ potrebujete.

pravični četrtek, 13. december 2012 ob 12:58

Hmmmm, Marjan, nihče ne obrekuje dela gasilcev.

Če bi dobro prebral, kaj je bilo povedano zgoraj, bi videl, da je bilo govora o načinu aktiviranja.

Sicer je to dolga in obširna zgodba.

Samo mimogrede.

Ko so se ustanovile nove občine in ponekod tudi nove gasilske zveze, se je spremenil načrt aktiviranja.

Vem, da si gasilec in vem, da si dober fant.

Ne vem, pa če ti je jasno, da je sedanji način slabši, kot je bil prej.

Če ne verjameš, ti bom kdaj povedal, da je sedanji način terjal celo človeško žrtev pred nekaj leti.


Marjan Cigut četrtek, 13. december 2012 ob 18:24

PRAVIČNI moja objava ne gre na komentarje, sem dobro prebral vse komentarje. Moj komentar je bil mišljen na foto utrinke da so eni pripravljeni takoj na slikanje...

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.

Morda vas zanima tudi


Več v Črna kronika

Otroka so z reševalnim vozilom prepeljali v UKC Maribor

V prometni nesreči huje poškodovan 4-letni otrok

ponedeljek, 9. december 2019 ob 10:04
Policija

Tujcu zasegli prepovedano teleskopsko palico

ponedeljek, 9. december 2019 ob 07:26