Dedek Mraz je že prišel med nas!

Otroke iz Miklavža pri Ormožu je že obiskal dobri mož

Maja Majč, sreda, 19. december 2012 ob 23:30
Dedek Mraz obiskal otroke iz Miklavža pri Ormožu

Dedek Mraz obiskal otroke iz Miklavža pri Ormožu

V ponedeljek, 17. decembra, je med nas prišel dobri stari mož, dedek Mraz. Težko smo ga pričakovali, saj je s seboj pripeljal snežinke in kup daril. Dekleta OŠ Miklavž pri Ormožu so uprizorile gledališko igro Pepelka in bile zelo dobre, medtem ko so nekateri otroci že komaj čakali, da pride dedek Mraz.

Ko je le prišel, je bilo veselje nepopisno. Nekateri otroci so se opogumili in mu zapeli ter mu zagotovili, da so bili pridni, nekateri pa že nestrpno čakali v vrsti na svoje darilo. Po veselem petju in nastopanju je napočil težko pričakovani trenutek, ko je dobri mož obdaril pridne otroke. Po obdaritvi in veselem rajanju smo se poslovili od njega in ga povabili, da se še vrne med nas naslednje leto.

Morda pa se nam bo uresničila še kakšna skrita želja in bomo tudi zagledali ples snežink med prazniki, ki prihajajo.

V Sloveniji je obveljalo, da Dedek Mraz živi pod Triglavom, slikar Maksim Gaspari pa je tisti, ki je poskrbel za njegovo zunanjo podobo v slovenskem prostoru. Dedek Mraz ima vse otroke zelo rad in ne dela nobenih razlik med njimi. O njem obstaja veliko različnih pesmic, še najbolj znana je Siva kučma, bela brada, ki jo je napisal Janez Bitenc. Še danes se lik dedka Mraza pojavlja v nekaterih podjetjih, ko v mesecu decembru obdaruje otroke zaposlenih ter na različnih javnih prireditvah za otroke v večjih slovenskih mestih ter vrtcih in osnovnih šolah.

V Sloveniji je najbolj poznan sprevod dedka Mraza ob koncu decembra v Ljubljani. Ko se dedek Mraz pripelje s Triglava, se ustavi na Ljubljanskem gradu, od koder se z vzpenjačo pripelje na Krekov trg. Tam ga pričaka spremstvo in svečana kočija z Lipicanci. Z njo se v spremstvu snežakov, medvedov, zajcev, ljubljanskih zmajčkov ter drugih bitij iz ljudskih pripovedk in pravljic popelje po mestnih ulicah, kjer pozdravlja otroke in jim deli bombone.


Več v Najmlajši