Predstavitev filma Vinopiri: Krvni davek v Središču ob Dravi

V Središču ob Dravi je bila predstavitev že tretjega, sklepnega dela prleške grozljivke Vinopiri: Krvni davek

Maja Majč, ponedeljek, 24. december 2012 ob 19:15
Krvni davek v Središču ob Dravi

Krvni davek v Središču ob Dravi

V soboto, 22. decembra, je v Sokolani v Središču ob Dravi bila predstavitev že tretjega, sklepnega dela prleške grozljivke Vinopiri: Krvni davek, režiserja Vitomirja Kaučiča. Domačinka in producentka filma Helena Lukman je predstavila film in sponzorje dogodka (Občina Središče ob Dravi in DLUK- Društvo ljubiteljev umetnosti in kulture).

Kljub temu, da je v modi zategovanje pasu, so v društvu Plan9 posneli svoj najrazkošnejši film. Krvni davek, posnet v polni ločljivosti, ne stavi na poceni strašenje in prelivanje galon telesnih tekočin, ampak na močno zgodbo, zaradi katere nam je zaledenela kri v žilah.

Žanrsko je film grozljivka z elementi kriminalke, ki je dodobra prepojena s pronicljivim in sedaj že dobro prepoznavnim humorjem scenarista Vitomirja Kaučiča. Krvni davek je mikroproračunski neodvisni film v lastni produkciji Društva Plan9, posnet s podporo sponzorjev in minimalnim prispevkom JSKD. Snemanje je potekalo letos poleti in je zajemalo 23 snemalnih dni. Igralsko ekipo so sestavljali nekateri že preizkušeni igralci ter nekaj na avdiciji izbranih igralcev iz amaterskih voda. Krvni davek je prvi film Društva Plan9, ki je posnet v polni ločljivosti, zaradi česar je sprejemljivejši za predvajanje v redni distribuciji. V celoti je posnet s Canonom 5d Mark II, ki so ga uporabljali tudi v visoko proračunskih filmih kot npr. Iron Man 2 ter uspešnih serijah, kot je na primer Dr. House.

Zgodba
V srhljivi zgodbi mlada Eva Makovec med iskanjem svoje ugrabljene punce naleti na izprijeno elito vinarjev, ki v zaroti s skrivnostnimi vinopiri nadzira vse temeljne institucije in  oblasti v mestu. Ko se Evino iskanje spremeni v krvavi križarski pohod, ugotovi, da je tudi sama postala del pokvarjene vinopirske intrige, v kateri ji niso bile dodeljene najboljše karte.

"Vinopiri so manipulativni paraziti, ki za svoje mesene užitke poleg krvi potrebujejo tudi vino, s svojimi spletkami pa inverzirajo rek 'in vino veritas'. So poosebljenje pohlepa in nadutosti, s svojim občutkom večvrednosti, vzvišenosti in posebnosti pa vzbujajo asociacije na egoistični elitizem in klientelizem na slovenskem političnem prizorišču", pravi producentka Helena Lukman.

Predstavitvi filma je sledilo druženje ob dobri kapljici njihovih sponzorjev Vinarstva Kovačič in Vinoreje Kaučič ter zabava s skupino The Cock Tails v Pubu Akcija.


Več v Glasba in film