Šola smučanja na Rogli

Šestošolci in sedmošolci OŠ Radenci na Pohorju

Filip Matko, ponedeljek, 14. januar 2013 ob 11:54
Sneg v Radencih

Sneg v Radencih

V ponedeljek, 14. januarja ob 7. uri je z avtobusnega postajališča v Radencih odpeljal posebni avtobus šestošolce in sedmošolce Osnovne šole Radenci na Pohorje, v zimski turistični center na Rogli. To je njihova tokratna enotedenska zimska šola v naravi.

Dobro vemo, da je tudi zimska šola v naravi pomemben del učnega procesa. Tako večina otrok prvič ali drugič od doma za več dni in se sreča s samostojnim življenjem. Učenke in učenci preživijo skupaj večji del dneva in tako lahko bolje spoznajo svoje sošolke in sošolce. Tudi odnos učitelj – učenec je ob tem bolj sproščen. Učenec namreč lahko spozna učitelja tudi na drugačen način kot v šoli. V šoli v naravi je učitelj učencu prijatelj, ki svetuje, pomaga in živi skupaj z njim.

Večino aktivnosti iz programa šole v naravi je možno izvesti le ob daljši odsotnosti iz kraja bivanja. Tesna povezava narave s pridobljenim znanjem učencem vsekakor koristi pri nadaljnjem življenju. Večina otrok pa se šole v naravi najraje spominja prav v času šolanja.

Program tokratne zimske šole v naravi na  Rogli je pester, zanimiv, dobro strokovno pripravljen in verjetno bo tako tudi izpeljan (športne dejavnosti, naravoslovne, likovne, literarne in zabavne aktivnosti) v dneh do petka, 18. januarja. Poudarek bo na alpski šoli smučanja pod vodstvom smučarskih učiteljev in vaditeljev, bodo pa tudi športne aktivnosti v telovadnici ter v bazenu. Poleg zdravega načina prehranjevanja ter gibanja v naravi bodo udeleženci zimske šole v naravi na področju naravoslovja spoznali tamkajšnje živali in rastline, izvedli številne igre na snegu (sankanje po Zlodejevem) ter o  vsem svoje vtise zapisali in narisali. Zaključni večer, pred odhodom domov, pa bodo preživeli ob plesu v diskoteki Rogla.

Od doma so se šolarke in šolarji odpeljali na sneg v pravem zimskem sneženem dnevu in tudi za dan njihovega povratka vremenoslovci napovedujejo snežne padavine – torej sneg, sneg, sneg…


Več v Kultura in izobraževanje