Tudi v Ljutomeru bomo ugasnili luči

Sodelovanje so potrdili Vrtec Ljutomer, OŠ Mala Nedelja in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer

Prlekija-on.net, torek, 19. marec 2013 ob 10:131
Na območju Občine Ljutomer bo delno ugasnjena javna razsvetljava

Na območju Občine Ljutomer bo delno ugasnjena javna razsvetljava

Ura za Zemljo (Earth Hour) je največje svetovno gibanje za naš planet, ki se je začelo leta 2007 v Sydneyu in je do sedaj doseglo 152 držav na vseh celinah. Glavni organizator akcije je WWF Internacional.

Slovenija je že četrto leto zapored uradno vključena v ta projekt, letos pa bomo Uro za Zemljo zaznamovali v soboto, 23. marca, med 20.30 in 21.30. V letošnjem letu je glavni koordinator projekta Osnovna šola Mihe Pintarja Toleda Velenje.

K projektu so vabljeni posamezniki, podjetja, vlade in skupnosti, da pripomorejo k bolj trajnostnim ukrepom na področju varstva okolja in da kot simbolno gesto v podporo projektu za eno uro ugasnejo luči.

»Bom, če boš ti«
Projekt je v zadnjih letih dosegel izjemne okoljske rezultate. Decembra lani je ruski parlament na pobudo Earth Hour Rusija sprejel dolgo pričakovani zakon o preprečevanju onesnaževanja morja z nafto. Njihov letošnji cilj je zbrati več kot 100.000 podpisov za spremembo veljavnega zakona o gozdovih, ki bi v primeru potrditve obnovil prepoved industrijske sečnje na območju, skoraj dvakrat večjem, kot je površina Francije.

Ura za Zemljo se tudi tokrat predstavlja s sloganom »I will if you will«, torej »Bom, če boš ti«, ter vabi posameznike in organizacije, da izzovejo tudi druge, da naredijo nekaj konkretnega za rešitev naših globalnih okoljskih težav. V akcijo se je vključil tudi Evropski komisar za okolje Janez Potočnik, ki je javno predstavil svoj izziv in povedal, da bo pel pred 1.000 ljudmi, če se bo enako število ljudi za en teden odpovedalo vožnji z avtomobili.

Akciji se je pridružila tudi Občina Ljutomer
Več občin po Sloveniji bo 23. marca ob 20.30 za eno uro ugasnilo luči na nekaterih večjih kulturno-zgodovinskih objektih, oglasnih panojih, ponekod bodo ugasnili mestno razsvetljavo. Akciji se je pridružila tudi Občina Ljutomer, ki je k sodelovanju povabila vse javne zavode. Sodelovanje so potrdili Vrtec Ljutomer, OŠ Mala Nedelja in Gimnazija Franca Miklošiča Ljutomer, kjer bodo tako 23. marca, za eno uro ugasnjene luči. Prav tako pa bo v vseh krajevnih skupnostih na območju Občine Ljutomer delno ugasnjena javna razsvetljava.


Več v Narava