V Križevcih potekalo območno srečanje otroških folklornih skupin Prlekije

Folklora, naše veselje - Območno srečanje prleških otroških folklornih skupin iz občin Ljutomer, Križevci in Veržej

Nuša Novak, petek, 22. marec 2013 ob 22:58
Folklora, naše veselje

Folklora, naše veselje

V sredo, 20. marca, je v prostorih kulturnega doma Križevci pri Ljutomeru, potekalo območno srečanje prleških otroških folklornih skupin, Folklora, naše veselje, iz občin Ljutomer, Križevci in Veržej, s pred selekcijskim izborom za uvrstitev na regijsko srečanje, ki bo 9. maja 2013 v Mariboru.

Prireditev se je pričela ob 10.00 uri in je trajala približno 60 minut. Glavni organizator te revije je bil JSKD Ljutomer, pod vodstvom, Mire Rebernik Žižek. Na tej reviji v Križevcih pri Ljutomeru, je sodelovalo 7 folklornih skupin iz območja občin Ljutomer, Veržej in Križevci, s skupno 160 sodelujočimi:
  • OŠ Križevci,
  • OŠ Mala Nedelja,
  • KMTD Krištanci-Šalinci-Grlava,
  • OŠ Stročja vas,
  • OŠ Cven,
  • OŠ Veržej.
Kot prva se nam je predstavila folklorna skupina OŠ Stročja vas z vodjo in avtorico odrske postavitve, Katjo Vunderl, z naslovom odrske postavitve: PTIČKI SO SE ŽENILI.
Za njimi so nastopili učenci mlajše folklorne skupine OŠ Križevci pri Ljutomeru, z vodjo in avtorico odrske postavitve, Moniko Djačkaj in odrsko postavitvijo DNEVI NA VESI.
Nato se nam je predstavila mlajša folklorna skupina Čvečki podružnične OŠ Cven, z naslovom odrske postavitve LAČNI ZAJEC, vodje in avtorice odrske postavitve, Marije Nonkovič.
Četrta se nam je predstavila folklorna skupina OŠ Veržej z vodjo in avtorico odrske postavitve, Alenko Belec, z odrsko postavitvijo z naslovom BIKA NA TUREN.
V tem dnevu se nam je predstavila tudi folklorna skupina KMTD Krištanci-Šalinci-Grlava, pod vodstvom vodje in avtorice odrske postavitve, Slavice Kolbl, z odrsko postavitvijo V "BLISKAVICE" MU JE UŠLO.
Kot šesta se nam je predstavila otroška folklorna skupina OŠ Mala Nedelja z naslovom odrske postavitve ALI JE KAJ TRDEN MOST, vodje in avtorice odrske postavitve, Mihaele Lipovec.
Kot zadnja skupina tega srečanja, se nam je predstavila folklorna skupina podružnične OŠ Cven, pod vodstvom vodje in avtorice odrske postavitve, Tanje Trstenjak v sodelovanju z Marijo Nonkovič, z naslovom odrske postavitve GREMO SE ZA ŠOLO.

Srečanja otroških folklornih skupin, se lahko udeležujejo otroške folklorne skupine šol in kulturnih društev s spletom, ki je nastal v tej sezoni in še ni bil predstavljen na katerem od srečanj JSKD.
Revijo si je ogledala tudi regijska strokovna spremljevalka, Metka Knific iz Tržiča, ki bo izbrala program za REGIJSKO SREČANJE OTROŠKIH FOLKLORNIH SKUPIN, kjer pa bo nastope izbranih folklornih skupin spremljala državna selektorica, ki bo izbrala skupine za uvrstitev na zaključno – državno prireditev "Ringaraja 2013", ki bo 25. maja 2013 v Šentjerneju. Ga. Metka nas je ob koncu prireditve, počastila tudi z nekaj lepimi mislimi o negovanju ljudskega izročila in ohranjanju naše kulturne dediščine ter skupaj z Miro Rebernik Žižek, podelila priznanja vsem nastopajočim in sodelujočim folklornim skupinam in njihovim vodjem. Kajti občina Križevci pri Ljutomeru, je že dolga leta znana po bogati folklorni tradiciji in v ta namen, je treba to kulturno dediščino ohranjati tudi v naprej.

Zahvala gre organizatorjem JSKD Ljutomer, vsem nastopajočim, njihovim mentorjem, naši gostji ter učenki OŠ Križevci pri Ljutomeru, ki je vestno in ljubko povezovala celoten program.


"Ples je otrok glasbe, igre in ljubezni."


Več v Kultura in izobraževanje