Jubilejni 10. prvomajski pohod na Gomilo

Jubilejnega pohoda na najvišji vrh Slovenskih goric se je udeležilo več kot 500 pohodnikov

Sara Munda, četrtek, 2. maj 2013 ob 17:29
10. prvomajski pohod na Gomilo

10. prvomajski pohod na Gomilo

Gasilci PGD Trnovci so že 10. leto zapored organizirali prvomajski pohod na Gomilo. Jubilejnega pohoda na najvišji vrh Slovenskih goric se je udeležilo več kot 500 pohodnikov, kar je največ doslej.

1. maja potekajo tradicionalni pohodi na različne okoliške vrhove, trnovski gasilci pa so pred leti dobili idejo, da bi sami organizirali pohod na Gomilo, ki je pred leti na praznik dela samevala. Dandanes je Gomila vsako leto obiskana v večjem število, to leto se je pohoda udeležilo rekordno število pohodnikov od blizu in daleč. Pohod je spremljala tako konjenica kot tudi muzikanti, ki so z glasbo skrbeli za dobro voljo in ples.

Vzpon na 351 m visok vrh vodi od trnovskega gasilskega doma skozi sosednje vasi in je sestavljen iz večih postojank. Pohodniki se ustavijo na šestih ali sedmih domačijah, kjer jih prijazni domačini postrežejo s pijačo in prigrizki. Glavna postojanka je na Gomili, kjer se pohodniki dlje zadržijo, se okrepčajo in odpočijejo. Večina se jih povzpne tudi na razgledni stolp, kjer uživajo ob razgledu na prleške lepote.

Pomembna točka pohoda je mejni kamen, kjer se stikajo meje štirih občin: občine Sveti Tomaž, Ljutomer, Sveti Jurij ob Ščavnici in Juršinci, istočasno je to tudi meja vseh štirih župnij. Na kamnu vsako leto potekajo različni govori, prebirajo se pesmi in govorijo šaljive zgodbe. V imenu občine Sveti Tomaž je pohodnike pozdravil župan Mirko Cvetko in izrazil željo po ponovnem druženju naslednje leto.

Vsako leto imajo pohodniki možnost dobiti priponko, na kateri je zapisano leto pohoda. Tisti, ki so se letos pohoda udeležili že desetič in v dokaz prinesli vse zbrane priponke, so dobili nagrado v obliki bona za hrano.

Pohod se je zaključil ob trnovskem gasilskem domu, kjer je zbrane ob kresu zabaval ansambel Pivski bratje.


Več v Šport