Par štorkelj na gasilski sireni v Zgornjem Krapju

Štorklje varujejo gasilsko sireno

Jože Žerdin, sobota, 8. junij 2013 ob 22:03
Par štorkelj na gasilski sireni v Zgornjem Krapju

Par štorkelj na gasilski sireni v Zgornjem Krapju

Gasilsko društvo Zgornje Krapje, ki je bilo ustanovljeno leta 1897, v Prlekiji, ki spada pod okrilje Gasilske zveze Ljutomer, je gasilstvo v tem obmurskem kraju postavil v zibelko »oče« gasilstva v Prlekiji, Josip Karba.

Po njegovih stopinjah se danes gasilsko društvo razvija in skrbi za požarno preventivo med krajani Zgornjega Krapja in celotni Prlekiji. Gasilci so ob pomoči vaščanov v središču vasi zgradili sodoben vaško-gasilski dom z gasilskim stolpom in sireno, ki gasilce kliče k intervencijam in drugim akcijam.

Na gasilsko sireno so pred mesecem priletele štorklje in si začele spletati gnezdo, ko so se vrnile iz toplih krajev nazaj v Prlekijo. Gasilci se sprašujejo zakaj so si izbrale prav njihov dom na sireni, kjer so si zgradile toplo gnezdo. Vaščani in gasilci so zelo zaskrbljeni, ker samica že nese jajca, in bo kmalu tudi naraščaj, če jih morebiten glas sirene ne bo motil, kaj bodo potem storile. Sedaj si še štorklji iščeta hrano na bližnjih travnikih, ponoči pa prenočita v gnezdu na sireni. Gasilci in vaščani si zelo želijo, da bi se izlegle mlade štorklje in bi bila vas bolj bogata in bi si mogoče drugo leto te mlade štorklje zgradile v vasi še eno gnezdo, saj je to edino štorkljino gnezdo v vasi.

Štorklje v zadnjem času zelo izumirajo, kajti na jesen se podajo na dolgo pot v Južno Afriko in na pomlad marsikatere štorklje ni več nazaj v naše kraje.


Več v Narava