Štajerska kisla žüpa v Radencih

Zmagovalno kislo žüpo so skuhali dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci - Mario Majcen, Kevin Lackovič in Žan Rukav

Prlekija-on.net, nedelja, 23. junij 2013 ob 09:21
Štajerska kisla žüpa v Radencih

Štajerska kisla žüpa v Radencih

V prijetni senci mogočnih dreves, ki so uspela preživeti uničujoče neurje, ki je pred leti skoraj popolnoma uničilo enega najlepših parkov v naši pokrajini ob Muri, so vrli člani Turističnega društva Radenci, s predsednico Karmen Kavčič - Žibertovo na čelu, pripravili tradicionalno tekmovanje v kuhanju »Štajerke kisle žüpe«.

Prijaznemu vabilu se je odzvalo dvanajst društev in skupin, ki so pokazale svoje kuharsko znanje in spretnost v sukanju kuhalnic ob kotlih. Število prijavljenih ekip je hkrati pomenilo tudi dvanajst različnih receptur in dvanajst različnih načinov priprave. Kljub temu, da gre za tekmovanje, je kuhanje potekalo v sproščenem vzdušju, z veliko dobre volje, smeha in zabave. Na vprašanje moderatorja prireditve, Emila Šmida, kaj jih vsako leto znova privabi v Radence »na žüpo«, so vsi po vrsti zatrjevali, da se radi vračajo predvsem zaradi tega, ker je lepo preživeti dan v tako veseli družbi »starih znancev«.

Sočasno s kuhanjem »žüpe« je potekal tudi tradicionalni pohod po Atilovi poti. Pohodniki so se s Kapelskih gričev vrnili ravno v času, ko so bile dobrote v kotlih nared in jih je bilo treba le še pojesti.

Čeprav se kuharji v Radencih že vrsto let srečujejo predvsem zaradi druženja in tekmovanje jemljejo bolj ali manj zgolj kot zabavo, je vseeno prav, da omenimo najuspešnejše po mnenju strokovne komisije. Tretje mesto sta si tako priborila Marta Tišler in Feliks Rantaša, ki sta kuhala za TD Klopotec Kapela. Po mnenju strokovne komisije sta si drugo mesto prislužila Vlasta Marič in Janko Šauperl, ki sta zastopala barve Doj pretočenih Prlekov, ki so si poleg običajne dekoracije kuharskega prostora omislili kar »živo dekoracijo«, ki sta jo predstavljala Bojan Šulek in Pepek z brega. Zmagovalno kislo žüpo pa so skuhali dijaki Srednje šole za gostinstvo in turizem Radenci - Mario Majcen, Kevin Lackovič in Žan Rukav.

Celotno prireditev so s stojnicami in nastopi popestrila različna društva, pridružili pa so se jim še učenci Glasbenih šol iz Gornje Radgone in otroci iz Vrtca Radenci.

Popoldne je v parku potekala še slovesnost ob otvoritvi obnovljenega parka Radenci, v okviru katere so »botrom dreves« podelili zelene, bronaste, srebrne in zlate častne listine, kot zahvalo za sredstva, ki so jih dobitniki darovali za obnovo parka.


Več v Družabno