V Pristavi gasilci obeležili 120-letnico svojega obstoja in delovanja

Društvo je ob jubileju prejelo srebrno plaketo Gasilske zveze Slovenije, zlati znak Civilne zaščite in priznanje Gasilske zveze Ljutomer in občine Ljutomer

Jože Žerdin, nedelja, 7. julij 2013 ob 15:12
120 let PGD Pristava

120 let PGD Pristava

Pred 120. leti je bilo v Pristavi na Murskem polju v Prlekiji ustanovljeno prostovoljno gasilsko društvo, ki je v soboto, 7. julija, obeležilo svoj visoki gasilski jubilej.

V Pristavi potekalo 20. jubilejno srečanje gasilskih veteranov
V Pristavi potekalo 20. jubilejno srečanje gasilskih veteranov
V Pristavi kuhali kislo žüpo v kotlu
V Pristavi kuhali kislo žüpo v kotlu

Ob jubileju je društvo izdalo bogato gasilsko-vaško kroniko v brošuri, kjer je predstavljena vas Pristava in delovanja gasilskega društva skozi njenih 120 let obstoja in delovanja na požarno preventivnem področju.

Društvo je bilo pred 120 leti ustanovljeno z namenom, da bi preprečevali požare in pomagali ljudem v nesreči. V ta okvir društev po Sloveniji in širšem pomurskem prostoru, ki letos obeležujejo visoke obletnice, sodi tudi PGD Pristava. Predvsem zadnjih deset let društvo beleži velik napredek, pri čemer sodi med dokaj aktivna društva v Gasilski zvezi Ljutomer. Tako so gasilci ob pomoči vaščanov Pristave in ostalih sponzorjev ter donatorjev v zadnjem obdobju delovanja  prenovili vaško-gasilski dom, nabavili so vodno reševalna čolna, vozni park z gasilskim vozilom, brizgalno ter drugo gasilsko opremo.

Osrednje praznovanje ob jubileju 120-letnici društva je bilo v soboto, 7. julija, ko je vas Pristava praznovala ter gostila pisano množico gasilcev iz Gasilske zveze Ljutomer in sosednjih zvez. Kot gostje so se gasilskega praznovanja udeležili tudi gasilci iz pobratenega gasilskega društva Šempeter pri Novi Gorici in Pobegi – Čežarji. Med gosti so na praznovanje prišli predsednik odbora za obrambo v DZ in poslanec Franc Jurša, namestnik generalnega direktorja Uprave za zaščito in reševanje Branko Dervodel, častni predsednik Gasilke zveze Slovenije Ernest Eöry, županja občine Ljutomer mag. Olga Karba, predsednik GZ Ljutomer Andrej Rus, poveljnik GZ Ljutomer Andrej Trstenjak, častni poveljnik GZ Ljutomer Stanko Hunjadi, predstavnik Slovenske vojske 20. pehotnega bataljona vojašnice Celje Zdravko Rižnar.

V začetku je vse zbrane v imenu slavljenca PGD Pristava, nagovoril njen predsednik Dušan Pavličič, gasilci v Pristavi ostajajo složni in ravno v slogi je njihova moč, je dejal predsednik, ter pohvalil vse gasilske desetine, ki so steber delovanja gasilskega društva v Pristavi. Slavnostni govornik pa je bil domačin Srečko Pavličič, ki se je v svojem govoru slikovito ozrl na prehojeno pot gasilstva. Društvo je bilo ustanovljeno davnega leta 1893. Takrat so narekovale številne potrebe po ustanovitvi društva, tudi v takratnem nemirnem času v taborskih letih ter v nekdanji monarhiji Avstro-Ogrske, so omogočala tovrstno združevanje gasilcev v tem delu Prlekije.

Vsakdanji utrip, ki so ga zaznamovale naravne in druge nesreče in škode je bil tudi utrip 19. stoletja še tako živ. V društvu so vedno poveljevali v slovenskem jeziku. Da so se v Prlekiji pred 120 leti ustanovila gasilska društva je k temu veliko prispeval tudi Josip Karba. Od takrat naprej PGD Pristava dobro deluje in uspeva na vseh področjih delovanja, ki je danes gonilna sila razvoja kraja. V 120 letih je društvo zaznamovalo pomembne mejnike razvoja, v tem času so se tudi zgodili lepi in manj lepi dogodki. Že takrat jim je bila želja delovati in nabaviti si opremo, biti uspešen, je bilo vodilo, ki so generacije gasilcev kalile, držale pokonci in vodile naprej. Tudi v vojnem obdobju društvo ni zamrlo. Danes društvo nima problema s površinami, katere potrebuje za vaje ali za družabna srečanja. V Pristavi se zavedajo pomena besede skupnost, kaj pomeni sosed sosedu, kaj pomeni biti gasilec. Njihovo načelo je pomagati ljudem v nesreči.

V imenu Uprave za zaščito in reševanje RS je gasilcem čestital namestnik generalnega direktorja Branko Dervodel ter društvu ob jubileju izročil zlati znak Civilne zaščite. Zbranim gasilcem je nekaj spodbudnih besed namenil častni predsednik GZS Ernest Eöry, ki se je društvu zahvalil za vse kar so dobrega postorili na področju požarnega varstva v širšem pomurskem prostoru, za opravljeno uspešno delo. Pohvalil je društvo, da posebno težo in skrb namenja vključevanju mladih v gasilske vrste. Društvu je ob jubileju podelil srebrno plaketo Gasilske zveze Slovenije. Ob tej priložnosti so bila podeljena številna priznanja in odličja Gasilske zveze Slovenije. Čestitkam se je pridružil tudi poslanec v DZ Franc Jurša.

Na slavnostni seji en dan prej so se gasilcem zahvalili z društvenimi priznanji in priznanji GZ Ljutomer. Plakete gasilskega veterana je prejelo 15 gasilcev. Na slavnostni seji društva pa so podelili tudi dva naziva. Tako je Jože Sitar postal častni poveljnik društva in Oto Križanič častni član gasilskega društva Pristava. Gasilsko društvo Stročja vas je društvu ob jubileju podelilo v spomin 109 let staro platneno gasilsko kanto, ki je bila nabavljena v skupni nekdanji Gasilski zvezi Ljutomer, katerih je bilo nabavljeno za gasilske potrebe kar 20. Ena je še ohranjena v Gasilskem muzeju v Metliki, društvo pa bo eno podarilo še gasilcem v Avstrijo.

Gasilsko praznovanje so obogatili mladi gasilci iz Pristave z glasbenimi in recitatorskimi točkami, nekaj gasilskih skladb pa je zaigrala tudi godba na pihala Društva upokojencev Ljutomer.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje