Belo morje cvetoče ajde na odranskih poljih

Cvetoča ajda na prekmurskih poljih

Jože Žerdin, petek, 12. julij 2013 ob 20:06
Cvetoča ajda na prekmurskih poljih

Cvetoča ajda na prekmurskih poljih

Ajda, ki spada med žitarice, se zadnje čase v deželi ob Muri seje vse bolj poredko. Ajda je najboljši čistilec zemlje, ki najbolj očisti zapleveljene njive od trav. Veliko pa jo danes tudi sejejo zaradi kolobarjenja.

Po pridelavi ajde je v Sloveniji najbolj znana vas Odranci, kjer so jo pred leti na veliko pridelovali. Odranske ženice so ajdovo kašo hodile prodajat na sejme v Ljutomer, Gornjo Radgono, Maribor pa tudi v sosednjo državo Hrvaško v Medžimurje. V zadnjem času se sicer seje vse manj ajde, ker je pridelek zelo nizek in tudi podnebje ji ne prija. Najbolj veseli cvetoče ajde so čebelarji, kajti čebele jim pridno na cvetočih cvetovih ajde nabirajo medovino, katero odnašajo v čebelnjake v panje.

Ravno v teh dneh, ko v Odrancih pripravljajo prireditev Ajdova noč, kot spomin na svoje prednike, ki so to poljščino radi sejali, ajda na odranskih poljih bogato cveti. Ima lepe bele cvetove in vsa njiva je odeta v belo morje cvetoče ajde. Ko bo ajda odcvetela, bodo zrasla drobna črna zrnca ajde in na jesen bo dozorela, nato jo bodo s kombajnom poželi. Potem jo bodo odpeljali v sušilnico, kjer bodo ajdo posušili.

Požeto in posušeno ajdo bo odkupilo podjetje Mlinopek Murska Sobota. Iz ajde se potem izdela ajdova kaša, ali pa iz nje zmeljejo ajdovo moko. Tako ajdovo kašo uporabljamo v prehrani, kot za priloge ali sladice, iz ajdove moke pa se peče tudi ajdov kruh. V Prlekiji pa gospodinje iz ajdove moke pripravijo testo za prleške krapce ali kvasenice.

Posnetek belega morja cvetoče ajde smo naredili v četrtek, 11. julija, na njivi pri vasi Odranci.


Več v Narava