V Prlekiji se je rod lastovk povečal

Mlade lastovke bodo kmalu vzletele

Jože Žerdin, ponedeljek, 22. julij 2013 ob 17:53
Med pticami selivkami je tudi ptica lastovka, ki večkrat gnezdi, predvsem v govejih in svinjskih hlevih. Lastovke se zgodaj spomladi vrnejo iz toplih krajev, največ lastovk se vrne v deželo ob Muri iz južne Afrike, večine njihove poti, se peljejo na ladjah, trajektih, na kopnem pa večji del letijo nad drevjem.

Predvsem se vračajo v Evropo. Tako so se letos vrnile malo pozno, kajti v Evropi je bila dolga zima in so se dlje časa zadržale v toplih krajih. V deželi ob Muri je veliko lastovk in se največkrat vrnejo v svoja stara gnezda v hleve. Najprej se vrne samec in čez čas se mu pridruži samica, ko on uredi domek - gnezdo.

Gre za majhno ptico selivko. Njihovo gnezdo je zgrajeno iz blata, šibja in perja, to vse prinašajo s kljunčkom in skrbno oblikujejo gnezdo v polkrog na steno, na luč ali kote sten. Samica v začetku junija znese od eno do pet jajc, potem začne valiti, in sedaj se že male lastovke pripravljajo na pot v svet in kmalu bodo vzletele na samostojno pot in si bodo morale same iskati hrano.

Mogoče se bodo te mlade lastovke na sliki vrnile spet v staro gnezdo, kjer so se zvalile ali pa si bodo naredile novo gnezdo. Čez mesec se bodo lastovke zbirale v jate in v začetku septembra se bodo podale na dolgo pot v tople kraje v južno Afriko. Lastovke so zelo mirne ptice, zelo koristne saj pobirajo črve in razne druge žuželke. Mlade lastovke smo ujeli v gnezdi v hlevu pri družini Slavič na Šafarskem v Prlekiji.


Več v Narava