Delavec omahnil v globino zaradi preloma roke tovornega dvigala

Znane so nekatere podrobnosti delovne nesreče, kjer je življenje izgubil 39-letnik iz območja UE Ljutomer

Prlekija-on.net, sreda, 4. september 2013 ob 15:40
V delovni nesreči je življenje izgubil 39-letnik iz območja UE Ljutomer

V delovni nesreči je življenje izgubil 39-letnik iz območja UE Ljutomer

Po delovni nesreči, ki se je zgodila v torek, 3. septembra, kjer je umrl delavec iz območja UE Ljutomer, je sedaj znanih nekaj več ugotoviteh glede nesreče.
Po prvih podatkih naj bi delavec padel okoli 10 m v globino, na betonska tla

V delovni nesreči umrl 39-letnik iz območja UE Ljutomer



Kot smo že poročali, so v torek, 3. septembra, okoli 08.15 ure, delavci podjetja s sedežem v Ljutomeru, izvajali gradbena dela na ostrešju Osnovne šole Videm v Vidmu pri Ptuju. Pri delu so uporabljali avtodvigalo, nameščeno na vozilu znamke Mercedes Benz, last njihovega podjetja. Z avtodvigalom je upravljal ustrezno usposobljeni delavec tega podjetja. Okoli 8.15 ure je pričel z dvigovanjem tovora - strešne kritine, naložene na leseni paleti, ki je bila pripeta na kavelj, in jo je imel namen dvigniti na ostrešje objekta. Med dvigovanjem tovora je prišlo do preloma roke dvigala oziroma dvižnega sistema, na višini 3,20 metra od izhodišča. Zaradi preloma, je zgornji del roke dvigala in tovor udaril oziroma padel po ostrešju. Tedaj se je na ostrešju nahajal 39-letni delavec, doma iz območja UE Ljutomer, ki je podzavestno obrambno reagiral in odskočil, izgubil ravnotežje in iz ostrešja padel v globino osmih metrov, na betonske tlakovce, kjer je zaradi poškodb umrl. Pokojni je uporabljal zaščitna sredstva, in sicer zaščitne rokavice, obleko in obutev, kot tudi varnostni pas, vendar zanj ni bil privezan oziroma kljub nameščenemu pasu ni bil varnostno privezan. Vzrok preloma po dosedanjih ugotovitvah ni bila preobremenjenost dvigala (teža tovora), temveč je bila ugotovljena pomanjkljiva vzdrževanost samega dvigala.

Zaradi udarca dvižne roke in tovora na ostrešje, se je razbilo steklo enega izmed oken na objektu, košček stekla pa je zadel v glavo še ne 6-letnega učenca, vendar ga k sreči ni poškodoval. Vseeno ga je v varno naročje sprejela njegova mama.

V času padca dvižnega sistema na ostrešje, so se v mansardnem delu objekta nahajali učenci dveh prvih razredov in enega drugega razreda te osnovne šole. Razredi številčno v času dejanja niso bili popolni, saj je bil pričetek učne ure oziroma pouk predviden ob 08.30 uri.

Preiskava je na kraju pokazala, da je podan sum storitve kaznivih dejanj Povzročitve splošne nevarnosti in Ogrožanje varnosti pri delu, česar je osumljen direktor podjetja, ki je dela izvajalo. Na podlagi do sedaj zbranih obvestil, je kot odgovorna oseba z opustitvijo dejanja zagotovitve splošne varnosti ljudi in premoženja, povzročil nevarnost za življenje ljudi. Prav tako kot odgovorna oseba ni zagotovil brezhibnega delovanja naprav in ni ravnal po predpisih in je iz malomarnosti povzročil nevarnost za življenje, kar je imelo za posledico smrt enega delavca, nastala pa je tudi materialna škoda, ki po nestrokovni oceni znaša okoli 20.000 evrov.


Več v Črna kronika