Trgatev v prleških goricah v polnem teku

Tudi mladi so bili veseli letošnje trgatve grozdja

Jože Žerdin, nedelja, 29. september 2013 ob 00:03
Trgatev v prleških goricah

Trgatev v prleških goricah

V prleških goricah v slikovitem vinorodnem Šprincu pri Razkrižju, je v soboto, 28. septembra, potekala trgatev grozdja. Tudi družina Slavič iz Šafarskega se je odločila, da bo letošnji pridelek grozdja potrgala.

Gospod Drago in gospodinja Marica, sta se že nekaj dni prej pripravljala na sobotno trgatev in pripravila v vinski kleti vse potrebno za letošnjo trgatev. Na vse zgodaj zjutraj v soboto so se zbrali trgači pri vinski kleti, kjer so najprej opravili zajtrk in se potem podali v vinograd na trgatev. Ker vinograd leži na lepi južni strani in je zelo strm, se je gospodar Drago odločil, da bodo potrgano grozdje vozili s traktorjem v vinsko klet, da bo delo lažje potekalo.

Na trgatvi se je zbralo čez 20 trgačev vseh starosti od najmlajših - 3,5 let do 90 letnikov. Letošnji pridelek grozdja je bil nadpovprečen in natrgali so več grozdja kot lansko leto. V vinski kleti so možje stiskali grozdje na dveh stiskalnicah, kateri mošt je takoj tekel v vinske lesene in rostfrajeve sode. Letos so iz grozdnih jagod stisnili veliko sladkega mošta, kajti skoraj je zmanjkalo sodov.

Na trgatvi sta bila tudi dva najmlajša trgača - 3,5 let star David Bokan iz Veščice in učenec 6. razreda osnovne šole Male Nedelje Angelo Rudolf iz Kuršincev, katera sta tudi nosila natrgano grozdje v plastičnih brentah, kar je bilo za njiju poseben dogodek. Med trgače grozdja je prišel s harmoniko tudi Darko Vizjak iz Šafarskega, ki je kar v vinogradu zaigral, nekaj skladb za to opravilo v vinogradu.

Trgatev se je zavlekla v pozne popoldanske ure in trgači so se komaj poslovili en od drugega in sklenili, da se drugo leto spet srečajo na trgatvi v Šprincu pri družini Slavič.


Več v Družabno