Obnovljen križ v Slamnjaku iz 18. stoletja

Družini Mihaela in Marice Podgorelec ter Janeza in Silve Koler iz Slamnjaka so se odločili in dali obnoviti križ

Jože Žerdin, torek, 1. oktober 2013 ob 08:36
Obnovljen križ v Slamnjaku

Obnovljen križ v Slamnjaku

V vasi Slamnjak v župniji Ljutomer imajo kar nekaj sakralnih obeležij, med njimi je tudi križ, ki je bil postavljen leta 1836. Takrat je bil križ narejen iz lesa, stal je nekaj metrov stran na travniku.

Med vojno je bil križ oskrunjen in takrat so se že odločili, da bodo križ naredili iz betona in ga postavili ob cesti v Slamnjaku. Na tem mestu že sedaj križ stoji več kot 50 let. Ker je bilo križ potrebno obnoviti, sta se družini Mihaela in Marice Podgorelec ter Janeza in Silve Koler iz Slamnjaka odločili in dali obnoviti križ. Pri obnovi so jim pomagali še drugi verniki iz vasi.

Sedaj je križ v celoti obnovljen, saj so pobarvali sam križ, nadstrešek križa, Jezusa, uredili so betonski podstavek in uredili okolico križa. Lep cerkveni dogodek za vas Slamnjak je bil v nedeljo, 29. septembra, ko se je ob obnovljenem križu zbrala celotna vas vernikov. Med nje so prišli tudi njihovi dušni pastirji.

Blagoslov obnovljenega križa je opravil častni kanonik Martin Panič, sicer rojen v Slamnjaku, sedaj pa pomaga v župniji Ljutomer pri svetih mašah in drugih cerkvenih obredih. Duhovnik Martin Panič je pohvalil družini Podgorelec in Koler ter ostale vernike, da so s skupnimi močmi obnovili križ. Pri blagoslovu je bil prisoten domači župnik Andrej Zrim in upokojeni duhovnik msgr. Izidor Veleberi, ki prav tako pomaga na župniji. Med blagoslovom so vsi prisotni zapeli nekaj Marijinih pesmi, po blagoslovu pa so se še vsi skupaj nekaj časa zadržali na druženju in pogostitvi.


Več v Kultura in izobraževanje