26. Maraton Treh Src je za nami

26. Maraton Treh Src je za nami

www.pomurje.net, ponedeljek, 22. maj 2006 ob 15:27
26. Maraton Treh Src je za nami

26. Maraton Treh Src je za nami

Radenci so v soboto postali pravo človeško mravljišče. Ob zvokih uradne himne Maratona treh src so se pričeli zbirati številni tekači, ki so svoje moči preizkušali na velikem, 42 kilometrskem maratonu ter na 21 in 10 kilometrski progi, tekmovanje pa je potekalo še na 10 in 5,5 kilometrov. Tekmovali so še paraplegiki. Prireditelj je ob idealnih vremenskih pogojih za tek upravičeno pričakoval nov rekord maratona, ki so ga prišli rušit številni tekmovalci iz rekordnih 17 držav.2051 tekmovalcev se je zagnano podalo po progi. Do cilja je bilo potrebno preteči veliko kilometrov, ki so jih nekateri premagovali malce lažje, drugi težje. Za tiste druge je bolj kot čas štel sam prihod do cilja. Najhitreje pa je dolgih 42 kilometrov premagal in ob tem postavil nov rekord prireditve, na katerega smo čakali že od leta 2000, Kenijec David Biwott. Za progo je potreboval 2 uri 15 minut in 26 sekund. V ženski konkurenci je bila na najdaljši progi še tretjič najboljša Madžarka Ida Kovacs s časom 2 uri, 45 minut in 50 sekund.

Slovenski prvak v maratonu je znova postal Roman Kejžar. Na moškem polmaratonu je bil najhitrejši Madžar Zsolt Benedek, pri ženskah pa slovenska rekorderka Helena Javornik, pred katero je v Radencih v cilj priteklo le šest tekačev.

Za Heleno Javornik je v cilj polmaratona pritekel tudi evroposlanec Borut Pahor z novim osebnim rekordom. V teku na 10 km je bil najhitrejši Bojan Purgaj iz Ptuja, med dekleti pa je na tej razdalji v cilj prva pritekla Kristina Lampič, na 5,5 km pa sta zmagala Simona Gomboc in Marjan Krempl. Med paraplegiki si je naslov državnega prvaka na 21 km priboril Marko Sever. Na planinskem pohodu se je zbralo čez 2000 pohodnikov, udeleženci humanitarnega teka pa so s svojo udeležbo prispevali 120 tisoč tolarjev za Darfur. Za male tekače pa je bil vrhunec dneva Veveričkin in srčkov tek.
Kot ponavadi so tudi letos prireditelji izredno zadovoljni s prireditvijo, saj so se jim dolgotrajne priprave na maraton obrestovale z visoko udeležbo in nenazadnje novim rekordom.