Praznik slovenskih pridelovalcev koruze

Na Dolnji Bistrici se je srečalo čez 1.000 kmetovalcev - pridelovalcev koruze iz celotne Slovenije, največ iz Prekmurja in Prlekije

Jože Žerdin, petek, 25. oktober 2013 ob 14:48
Praznik slovenskih pridelovalcev koruze na Dolnji Bistrici

Praznik slovenskih pridelovalcev koruze na Dolnji Bistrici

Obmurska vasica Dolnja Bistrica je bila v četrtek, 24. oktobra, slovensko prizorišče pridelovalcev koruze iz celotnega Pomurja in vseh koncev Slovenije. Na njivi družine Maučec iz Dolnje Bistrice, ki je bila skupaj z blagovno znamko Pioneer gostitelj vseslovenskega srečanja pridelovalcev koruze in ostalih obiskovalcev, se je zbralo čez 1.000 kmetovalcev in ostalih udeležencev, ki so si z velikim zanimanjem ogledali dan koruze. Obenem je tudi potekala žetev teh semenskih hibridov Pioneer.

V Sloveniji pripravlja semenska hiša Pioneer čez 140 poskusov koruze, en od teh je bil letos na njivi družine Maučec na Dolnji Bistrici. Od tega je bilo letos 52 odstotkov pridelane Pioneer koruze namenjeno za silažo, 75 odstotkov pa za zrnje. Skratka glede na letošnjo sušo je bil pridelek po Sloveniji kar 35 odstotkov manjši, kot bi bil sicer ob normalnih pogojih. Na njivi družine Maučec je bilo ob tej priložnosti predstavljenih 15 različnih hibridov posejanih sort semenske koruze Pioneer, kajti na tak način so pridelovalci koruze videli in spoznali sorte koruze, da se bodo spomladi prihodnje leto lažje odločili katero sorto bodo sejali.

Tokrat so za kmetovalce - pridelovalce koruze med drugim predstavili tri nove sorte, pri čemer je bila predstavljena sorta P9 175 FAO 320, kot najbolj odporna sorta v sušnem obdobju. Tako so bili na prazniku slovenskih pridelovalcev koruze na Dolnji Bistrici med drugim predstavljene posamezne posajena sorte koruze, predstavili so tudi nove blagovne znamke ter ostalo paleto svojih proizvodov kot je oljna ogrščica, sončnice in sirke.

S kombajnom so poželi vsako sorto koruze posebej ter ob koncu ocenili katera bo najbolj primerna za setev prihodnje leto. Bogat spremljajoči program praznika slovenskih pridelovalcev koruze so še obogatili člani Društva Dimek Beltinci s starimi kolesi in Polanski Pücki in člani Društva stare tehnike Pufkači, ki so se na prireditveni prostor pripeljali s starimi traktorji.

Skozi druženje in pogovor ter izmenjavo izkušenj o letošnji koruzni letni pa ni manjkalo domače glasbe.


Več v Narava