Zahtevek ostaja za zdaj neporavnan

Zahtevek ostaja za zdaj neporavnan

Prlekija-on.net, ponedeljek, 29. september 2008 ob 09:34

Nekdanja zdravnica v križevski ambulanti Ljubica Gašparac želi od občine Križevci okrog 2000 evrov povračila.

V Križevcih pri Ljutomeru so ostali brez splošne zdravnice. Konec junija je namreč zdravnici Ljubici Gašparac potekla koncesijska pogodba, prav tako pa tudi najemna pogodba za uporabo prostorov v tamkajšnjem zdravstvenem domu. Gašparčeva se je upokojila, za njeno delo pa so se ji ob minulem občinskem prazniku zahvalili s posebnim odlikovanjem. Vendar to ni bilo zadnje srečanje občinskega vodstva z nekdanjo zdravnico. Na občinski naslov je namreč prišla zahteva Gašparčeve za izplačilo vloženih sredstev v ambulanto. Kot navaja, je v ureditev ambulante za razna gradbena in instalacijska dela namenila blizu 4,2 milijona takratnih tolarjev (okoli 17.500 evrov), z adaptacijo pa omogočila, da je ambulanta dobila vsa potrebna dovoljenja za delovanje.

"Glede nato, da občina takrat ni imela sredstev, sem navedeno financirala sama, za kar sem si najela kredit v vrednosti tri milijone tolarjev (12.518 evrov), vse ostalo sem financirala iz lastnih sredstev, vendar sem za ta kredit plačala 581.520 tolarjev (2426 evrov) obresti," navaja nekdanja križevska zdravnica, ki od križevske občine želi nekaj več kot 2000 evrov. Pri najemni pogodbi je bilo namreč upoštevano, da se ji do zneska v višini okrog 3,6 milijona tolarjev (okoli 15 tisoč evrov) ne bo obračunavala najemnina. Gašparčeva trdi, da ji je poplačilo razlike po njeni selitvi iz ambulante obljubilo prejšnje vodstvo občine Križevci na čelu s takratnim županom Feliksom Mavričem .

Kot je na tokratni seji občinskega sveta v Križevcih pred razpravo med svetniki povedala občinska pravnica Vida Štrakl, navedeno sega v leto 1997, od takrat pa obstaja tudi aneks, ki ga je z ljutomersko občino podpisala Gašparčeva. Štraklova je navedla, da je Gašparčeva s podpisom aneksa slaba dva meseca po pripravljenem izračunu vlaganj pristala nato, da se ji prizna le dobrih 3,6 milijona takratnih tolarjev vlaganj v ambulanto. V razpravi so se svetniki bolj nagibali k temu, da omenjenega zahtevka iz občinskega proračuna ne poravnajo, saj so mnenja, da se morajo držati določil podpisanega aneksa, kljub temu pa zahtevka niso zavrnili. Sklenili so, da si bodo pridobili še dodatno pravno mnenje ter o zahtevku še enkrat spregovorili na prihodnji seji občinskega sveta. Gašparčeva je v dopisu občini Križevci še zagrozila, da bo v primeru neplačanega zahtevka poiskala pravno pot ter poleg dveh tisoč evrov zahtevala še obresti, ki jih je morala plačati banki ob najemu kredita.