Pokop fašenka na Cvenu

Društvo cvenskih čehov in deklin je opravilo pokop fašenka

Jože Žerdin, petek, 7. marec 2014 ob 21:57
Društvo cvenskih čehov in deklin, vsako leto pripravi v vasi Cven veliko pustovanje, ob koncu pa še na šaljiv in zabavni način opravijo pokop pusta ali »fašenka«, kot pravijo na Cvenu v Prlekiji.

Sicer pa je pustni čas s pustno nedeljo trajal vse do četrtka, 6. marca, ko se je Društvo Cvenskih čehov in deklin dokončno poslovilo od pustnega rajanja za letošnje leto. Tako so pripravili tradicionalni običaj - pokop pusta ali »fašenka«.

Člani društva so iz slame naredili lutko (Poldeka Fašenka), kateri simbolizira pustovanje, položili so ga na lesena nosila in ga v obliki pogrebnega sprevoda pospremili na njegovo zadnjo pot. Vsi žalujoči, njegova žena Lujzika, njegovi otroci, nosači, zastavonoša, župnik, trobentač in vsi ostali zbrani so se poslovili od Poldeka in ga pred vaško kapelico na Cvenu zažgali.

Po končani pogrebni ceremoniji so se vsi skupaj udeležili »kormine« - zadnja pojedina po pogrebu, katera je bila v gasilskem domu na Cvenu. Vsi prisotni so dobili bograč, katerega so zalili z vinsko žlahtno kapljico iz prleških goric. Pokopa pusta se je udeležilo veliko število obiskovalcev od blizu in daleč.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno