Ljutomer je zatajil

Martinovanje v Lotmerki

Prlekija-on.net, petek, 14. november 2008 ob 09:55
Ljutomer je zatajil

Ljutomer je zatajil

Prlekija je drugod po Sloveniji in tudi širše prepoznavna po vinu. Žlahtna kapljica je navdušila številne, tako poznavalce kot druge ljubitelje vina. Na gričih, ki se vijejo od radgonskega preko ljutomerskega do ormoškega konca, se ob odličnih razmerah prideluje grozdje za izvrstna bela vina, v zadnjem obdobju pa tudi za rdeča.


Vinogradniki in vinarji svoj pridelek cenijo in mu posvečajo veliko časa. V čast vinu že od daljne preteklosti ob praznovanju svetega Martina pripravljajo posebne manifestacije. Nekdaj je bila tradicija, da je ob martinovem lastnik vinograda tiste, ki so mu pomagali, povabil na pokušnjo mladega vina, gospodinje pa so spekle gosi. V zadnjem času nekateri še ohranjajo ta običaj, večina pa se udeležuje martinovanj na prostem.

Tudi letos so martinovanja na obrobje Slovenskih goric in v Prlekijo privabila številne obiskovalce. A od mest v prleški pokrajini je s pripravo martinovanja povsem zatajil Ljutomer. V nasprotju z Ormožem in Gornjo Radgono je na to prireditev v prleško prestolnico prišla le peščica ljudi. Ormožani, absolutni zmagovalci, so si privoščili kar štiridnevno martinovanje, obiskovalce so preštevali v tisočih, imeli so dva prireditvena prostora.

V Ljutomeru je za pripravo martinovanja desetletja skrbelo turistično društvo, ki je obiskovalcem predstavilo domačo folkloro, ljudsko petje in kronanje vinske kraljice, v preteklih treh letih pa je bil na podlagi razpisa ljutomerske občine izbran tudi izvajalec dvodnevne zabave ob martinovem. Dokaj posrečen izbor znanih glasbenikov je posamezen dan v šotor zvabil blizu dva tisoč obiskovalcev. Prleška prestolnica je dobila dogodek, kakršnega si ob prazniku mladega vina tudi zasluži. In ko se je pričakovala nadgradnja dvodnevnega martinovanja, je bil nekomu takšen projekt odveč. Z letošnjim martinovanjem, ki ga je občinsko vodstvo zaupalo v organizacijo - oziroma mu naložilo breme - svojemu javnemu zavodu, katerega glavna dejavnost je promocija Prlekije, je Ljutomer naredil velik korak nazaj. Glede na to, da so drugi naredili dva naprej, bo samovoljo nekaterih v prihodnje težko popraviti.

Dejstvo je, da se zasnova martinovanja, vsaj tistega pravega, pripravlja na začetku poletja, v Ljutomeru pa so se tega lotili septembra. Bistveno prepozno. Kdo je kriv za to, da v Ljutomer ob martinovanju letos ni prišlo več ljudi, pa kdaj drugič.