Ljutomerski čebelarji zaskrbljeni

V vrstah Čebelarskega društva Ljutomer je zaznati slabo voljo, saj se srečujejo s kar nekaj težavami

Prlekija-on.net, torek, 3. junij 2014 ob 13:10
Pomor čebel

Pomor čebel

Prva nedelja v mesecu je dan, ko se čebelarji društva iz Ljutomera usedejo za mizo in se pomenijo o svojem delu in delovanju. Žal je tokrat tudi v njihovih vrstah zaznati slabo voljo, saj se srečujejo s kar nekaj težavami.

Čebelar Janče Gartner nam je povedal, da je kot vse čebelarje v državi, tudi njih prizadelo izjemno neugodno vreme, ki je za posledico imelo zelo slabo čebeljo pašo. "Tako je bilo malo cvetličnega in še manj akacijevega medu, ki sta glavna paša naše regije. Do konca sezone preostane še lipa, smreka in jelka ter kostanj, a bo tudi tu bolj skromna bera, saj je v naši regiji tega malo, v celoti pa bo pridelek manjši tudi zaradi žledu in uničenega drevja pa še kostanjeva šiškarica zmanjšuje kostanjev pridelek. Vendar pa smo jo glede na ostalo državo odnesli malo bolje, saj smo morali čebele hraniti manj, kot v drugih delih države. Da bi bilo potrebno v mesecu maju hraniti čebele, da bi preživele, pa je zares neobičajno. Upamo, da bo zveza uspela kako pomagati čebelarjem premostiti to težavo."

Kot drugo je izpostavil, da je pri varovanju čebel odpovedal državni aparat: "Zdravil za varozo ni in lahko se zgodi, da se bo število čebeljih družin prepolovilo, če se do konca meseca junija ne uredi sistem nabave ustreznih sredstev za zatiranje varoze. Država je določila, katera sredstva se lahko uporabljajo a ni poskrbela, da bi se ta sredstva lahko tudi dobila. Inštitucije, ki bi morale zagotoviti ta sredstva so odpovedale na celi črti. Čebelarska zveza je sicer zbrala potrebe članstva po predpisanih sredstvih a ni državne službe, ki bi to zagotovila ali bila zadolžena za dobavo (Veterinarska fakulteta, veterinarske postaje). Kakšna je odgovornost na državni ravni?", se sprašuje.

Letos je bilo tudi že veliko pomorov čebel, neuradno zaradi nedovoljenih pesticidov. "Glede na dejstvo, da je bila letos slaba paša in so čebelje družine oslabele in tako manj odporne, smo zaskrbljeni tudi zaradi uporabe fitofarmacevtskih sredstev v kmetijstvu, ki povzročajo pomore čebel. Menimo, da bi morala to področje država končno že urediti in zaščititi tudi čebele, ki so porok uspešnega kmetovanja in predvsem sadjarstva. Ali bodo čez leta tudi pri nas pridelovalci z vatno palčko opraševali rastlinje, da bo sploh pridelek, kot se to že dogaja na Kitajskem?"

Kot zadnja v vrsti težav pa so težave regijske zveze Pomurja, ki združuje 23 društev z obeh bregov Mure. Zveza je ostala brez predsednice in delovanje bo moteno, kar pa seveda ni dobro za regijo in društva v njej.

So pa tudi bolj vesele teme: "Tako smo ponosni, da je naše društvo dobilo 5 medalj, da mladi čebelarji uspešno delajo po šolah in pričakujejo sprejem pri županji. Pripravljamo se tudi na tradicionalni dan odprtih vrat čebelarskega društva Ljutomer in vabimo vse občane, da se nam pridružijo in spoznajo naše delo in proizvode. Naj medi!"

Dan odprtih vrat bo v soboto 14. junija od 8.00 do 13.00 ure pred TC Tuš Ljutomer.



Več v Narava