Podjetje Malus pomemben člen pri gospodarskem razvoju občine Veržej

Drevesnica Malus se ukvarja s sadikami in pridelavo jabolk, saj letno pridelajo 700 ton jabolk

Jože Žerdin, sreda, 18. junij 2014 ob 12:11
Malus d.o.o.

Malus d.o.o.

V občini Veržej so ponosni na podjetje Malus d.o.o., ki je bilo ustanovljeno leta 1994 po razpadu podjetja Panonke, takrat največje drevesnice v tedanji Jugoslaviji. Iztok Keuschler, univ. dipl. inž. kmetijstva, je takrat, kot bivši zaposlen v podjetju Panonka sprejel odločitev, da bo pot nadaljeval samostojno.

Na slovesnosti ob 15. Občinskem prazniku občine Veržej podelili občinska priznanja
Na slovesnosti ob 15. Občinskem prazniku občine Veržej podelili občinska priznanja

Oborožen z izjemnim strokovnim znanjem s področja sadjarstva in že pridobljenimi izkušnjami, se je odločil, da se bo sam pričel ukvarjati s pridelavo sadnih sadik in podlag. Da se je drevesničarstva lotil na Murskem polju v Prlekiji, kjer sta glavni panogi poljedelstvo in živinoreja, je bil prav gotovo prvovrsten izziv in veliko tveganje. Tako je bilo v prvi dekadi, prve proizvodnje na 40-ar kmetijskih površin pridelanih prvih 8.000 sadik. Iz leta v leto se je proizvodnja povečevala kljub težavam zaradi dampinških cen propadajoče Panonke. Danes, po 20. letih  delovanja, je drevesnica Malus druga največja drevesnica v Sloveniji z letno proizvodnjo 140.000 sadik.

V podjetju Malus je stalno zaposlenih sedem ljudi, v času sezonskih del pa še dodatno do 20 zaposlenih. Poleg proizvodnje v drevesnici obdelujejo še 20 ha sadovnjakov, kjer letno pridelajo okrog 700 ton jabolk. Da bi lahko svoje produkte ponudili na tržišču v vrhunski kakovosti, so se lotili izgradnje specializirane hladilnice za sadike, jabolka in vrtnine v Vučji vasi. Z izjemnim čutom za spremljanje svetovnih trendov v sadjarstvu in prenos tega znanja v prakso, v domačem podjetju želijo zagotoviti tako profesionalnim, kot ljubiteljskim sadjarjem v Sloveniji in tujini, čim boljši in čim aktualnejši material, ki ga zagotavljajo iz lastne proizvodnje in priznanih evropskih drevesnic.

Občina Veržej je podjetju Malus podelila občinsko priznanje, ki je pomemben člen pri gospodarskem razvoju občine Veržej. Podjetju je priznanje podelil župan občine Veržej Slavko Petovar.


Več v Gospodarstvo