Župnijsko proščenje na Razkrižju

Lepa sončna nedelja je k sveti maši in k cerkvi privabila veliko vernikov iz obeh bregov reke Mure

Jože Žerdin, torek, 1. julij 2014 ob 12:23
Župnijsko proščenje na Razkrižju

Župnijsko proščenje na Razkrižju

Župnija Razkrižje je v nedeljo, 29. junija, pripravila župnijsko proščenje. Župnijska razkriška cerkev je romarska cerkev in je posvečena sv. Janezu Nepomuku. Cerkev stoji v središču vasi Razkrižje, ki ima zelo bogato zgodovino, ob cerkvi stoji župnišče in veliko župnijsko dvorišče. V cerkvi imajo vsak dan svete maše, ob nedeljah pa sta dve sveti maši. Cerkev je vedno lepo čista in lepo okrašena, saj verniki župnije Razkrižje lepo skrbijo za cerkev.

Lepa sončna nedelja je k sveti maši in k cerkvi privabila veliko vernikov iz obeh bregov reke Mure, kajti zelo so med seboj povezani. Sveto mašo je daroval domači župnik msgr. Franc Režonja. Proščenje je privabilo veliko število prodajalcev, kateri so ponujali najrazličnejše izdelke, igrače za otroke, medene dobrote, izdelke iz lesa in druge izdelke. Na proščenju pa tudi ni manjkalo ponudbe pijače.

Turistično narodopisno društvo Razkrižje je pri Ivanovem izviru pitne vode ponujalo razne spominke, članice pa so pripravljale na prostem mlince na razkriški način. V velikem šotoru v Zavirju v Kulturno športnem centru so pripravili družabno srečanje z živo glasbo. Nekateri pa so si pri izviru natočili pitno vodo. Nekoč, pred mnogimi leti, ko ni bilo na reki Muri mostu in Prekmurje ni bilo povezano s Prlekijo, so iz sosednjih vasi, hodili na Razkrižje na proščenje, saj so se takrat popeljali s raznimi čolni, pozneje pa že tudi z brodom. Takrat so bile velike vaške veselice na Razkrižju in v Kantini pri reki Muri, kjer so se spletle vezi in tako so se tudi med seboj mladi na veliko poročali iz obeh bregov reke Mure.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje