Na obisku v Apačah

Video reportaža v sklopu projekta »Prleška mladina« iz občine Apače

Prlekija-on.net, nedelja, 3. avgust 2014 ob 20:40
Apače

Apače

Apače, majhna občina, v kateri živi nekaj manj kot 3.800 prebivalcev, je nastala leta 2006. Prepoznavna je po nekaterih uveljavljenih podjetjih, slovi predvsem po odlično razviti mizarski dejavnosti, na njenem območju so odlični pogoji za poljedelstvo, saj premore obsežne prvovrstne kmetijske površine.

Velik del naporov vlagajo v razvoj turistične dejavnosti, ki zaradi neposredne bližine Avstrije obeta uspeh na tem področju. Vlaganja v turistično infrastrukturo so osnova za razvoj turizma, občina Apače je na tem področju razvojno uspešna. Danes se lahko med drugim ponašajo z rekreativnim turističnim centrom v Konjišču, čudovitim kolesarsko pohodniškim mostom v Črncih, ob katerem razvijajo dodatno turistično ponudbo. Letos spomladi so slovesno odprli prenovljeni sodobni Kulturni dom v Apačah, ki bo združeval različne generacije ter ponudil dodatne vsebine.



V občini prebiva veliko mladih, saj v strukturi prebivalcev pomeni njihov delež dvajset odstotkov. Sodelujejo predvsem v različnih interesnih združenjih, organizirano mladinsko delovanje ali politično udejstvovanje na lokalnem nivoju pa jih ne zanima preveč.

»V današnjih negotovih časih je večji del mladih zazrtih vase, v skrbi za zaposlitev in urejen socialni status, se znajde vsak sam«, tako župan Franc Pižmoht. »Za organizirano delovanje včasih potrebujejo ustrezno spodbudo ali pravega vodjo, ki jim da zagon in jih poveže. Danes se velja potruditi za vsako stvar, mlajšim generacijam ni nič podarjeno«, še razmišlja župan.

Velik del jih danes išče svojo priložnost za zaposlitev preko meje v bližnji Avstriji. Večina je dnevnih migrantov, nekateri se tja zaradi neurejenega in spornega dvojnega obdavčevanja ter boljših pogojev za življenje celo odselijo.

Kot primer angažiranosti mladih in družabnega življenja velja izpostaviti vas Mahovci. Tam je občina kupila pol hektarja zemljišča ter ga namenila za športno turistične aktivnosti vaščanov. V kratkem času je nastalo nogometno in odbojkarsko igrišče s priročno brunarico, kjer se dnevno družijo tako mladi kot starejši. Odločili so se za ustanovitev Športno turističnega društva Mahovci, v okviru katerega delujejo, se povezujejo in prijavljajo na različne razpise.

Lepo je danes srečati mlade, ki jim vztrajnost in odrekanje pri doseganju zadanih ciljev na samostojni poslovni poti ni tuje. Znajo opazovati dogajanje okrog sebe, so zrele osebnosti z izgrajenim sistemom vrednot. Obtoževanje vseh in vsega počez zaradi slabega ekonomsko socialnega stanja, priročno iskanje množice izgovorov, po njihovem mnenju ni smiselno, še manj konstruktivno. Njihov svet ne pozna stavkov, ki so del splošnega mnenja - nič se ne izplača, nič se ne da, in podobno.

Mladostna energija, odrekanja in poistovetenje s svojim delom ter zdrav način življenja, poganjajo Andrejo Zrnić, ki je svojo poslovno priložnost poiskala na področju športa in turizma. V svojem delu neizmerno uživa.

Simon Vogrinčič je svoje življenjsko poslanstvo in delo poiskal izven vsakdanjih okvirjev. Verjame, da je našel, kar je iskal. Življenje se je spremenilo, je polno nemirnega raziskovanja. Ne zanima ga prestiž, ceni majhne, drobne stvari.

Vabimo vas k ogledu reportaže, ki je nastala v sklopu projekta »Prleška mladina«, spoznajte Andrejo in Simona. O tem ali so mladi še dovolj ambiciozni in vpeti v domače okolje, pa župan Franc Pižmoht.

LAS Prlekija


Več v Kultura in izobraževanje