V Veržeju so kuhali ajdove in pšenične žgance

Rdeča nit druženja ob kuhanju žgancev je bilo obujanje starih jedi, ki vse bolj tonejo v pozabo

Jože Žerdin, ponedeljek, 8. september 2014 ob 12:27
Kuhanje žgancev v Veržeju

Kuhanje žgancev v Veržeju

Člani Turističnega društva Veržej so na dvorišču Salezijanskega zavoda Marijanišče v Veržeju, v soboto, 6. septembra, pripravili nostalgično – kulinarično prireditev, kuhanje žgancev. Rdeča nit druženja ob kuhanju žgancev je bilo obujanje starih jedi, ki vse bolj tonejo v pozabo.

V Veržeju so se za ta projekt odločili predvsem zato, da ljudje vidijo in spoznajo, kako so se nekoč ljudje v Prlekiji preživljali in kaj so jedli. Tako so člani Turističnega društva Veržej, ob pomoči »glavnega« kuharja Stanka Jerebica, za številne obiskovalce na prostem prikazali kuhanje žgancev iz ajdove in bele pšenične moke, katere so kuhali v kotličkih na odprtem ognju. Glavna sestavina pri žgancih je bila ajdova in pšenična moka, katero jim je podarilo Mlinarstvo Karmen Babič, ki ima na reki Muri pri Veržeju mlin za mletje na vodi.

Na prireditvi so ajdove žgance obiskovalcem ponujali s prelivom maka in meda, pšenične žgance pa s prelivom zaseke in smetan. Tokrat so za obiskovalce pripravili veliko število porcij okusnih in slastnih ajdovih in pšeničnih žgancev. V Turističnem društvu Veržej si prizadevajo, da bi ti dve prleški jedi v prihodnje, kot svojo blagovno znamko tudi zaščitili.

K kulinaričnemu dogodku so svoj delež prispevali tudi veržejski ribiči, ki so za to priložnost nalovili nekaj rib. Ribe je na več načinov pripravljal Vinko Kapun. Sline so se cedile vsem, ki so opazovali pridne in spretne roke članov Turističnega društva Veržej, ki so skuhano jed še zabelili z različnimi prelivi. Vsi, ki so poskusili veržejske kulinarične specialitete so bili nad pripravo nadvse zadovoljni, nekateri pa so si jedi odnesli kar domov. Tako je ta dan na dvorišču Salezijanskega zavoda Marijanišče dišalo vse naokrog po žgancih in ribah.

Prireditev je uspela, zato so se vsi skupaj strinjali, da jo bodo prihodnje leto zopet ponovili. Tako sta Turistično društvo Veržej in Mlinarstvo Karmen Babič Veržej z roko v roki izpeljali kulinarično prireditev.


Več v Družabno