V Sitarovcih in Precetincih se veselijo prenovljene ceste

Po 24 letih je cesta končno dobila zaključni sloj asfalta

Branko Košti, torek, 23. september 2014 ob 12:558
Uradna predaja odseka ceste Sitarovci - Precetinci

Uradna predaja odseka ceste Sitarovci - Precetinci

Vaščani Sitarovcev in Precetincev v Krajevni skupnosti Radoslavci, so se v ponedeljek, 22. septembra, skupaj z županjo Občine Ljutomer, mag. Olgo Karba, nekaterimi občinskimi svetniki in predstavniki KS Radoslavci, poveselili ob pomembni pridobitvi za ti prleški vasici. Uradno so v uporabo predali z asfaltom na novo prevlečeni odsek ceste Sitarovci – Precetinci. Z ureditvijo zadnjega odseka te ceste, je bila uresničena, ne samo dolgoletna želja, ampak nujna potreba krajanov, po boljši in predvsem varnejši povezavi teh prleških vasi z bližnjo in daljno okolico.

Zbranim na slovesnosti je dolgoletna prizadevanja za ureditev te prometnice predstavil predsednik KS Radoslavci Janez Rudolf. "Triindvajset let mineva, odkar so se vaščani Sitarovec in Precetinec, skupaj s KS Radoslavci, odločili o pripravi te ceste za asfaltiranje. Na stotine kubičnih metrov zemlje je bilo izkopane in odpeljane, da je cesta dobila primerno širino, vsa dela in vsi prevozi so bili opravljeni prostovoljno. Nato je KS leta 1991 uspela pridobiti brezplačni gramoz iz reke Mure, s katero je bil gramoziran prvi sloj ceste, sredstva za prevoz in nakladanje so plačali krajani s svojimi prispeki, nekaj tudi KS, seveda s sredstvi krajevnega samoprispevka", je povedal predsednik. Prva, groba asafaltna prevleka je bila narejena leta 1994, s pomočjo Občine Ljutomer, sredstvi KS in spet s prispevki krajanov. Obljube takratnih občinskih struktur o namestitvi finega zaključnega sloja asfalta, niso bile uresničene, prav tako ne obljube nekaj poznejših občinskih vodstev. Približno polovica ceste, od meje z Občino Križevci, je bila prevlečena šele pred osmimi leti, nadaljevanje pa se je spet prelagalo iz leta v leto. Tudi v tem mandatnem obdobju je kazalo slabo, "pa vendar, vztrajnost naše županje, nekaterih članov OS in vztrajno tečnarjenje naše KS na Občini, so pripomogli, da se je naša želja danes uresničila", je še povedal Janez Rudolf in se ob koncu zahvalil imenovanim, vsem krajanom, za trud in prizadevanja pa je še posebej izpostavil Emila Petka in žal že pokojnega Edvarda Nemca.

Županja mag. Olga Karba je izrazila zadovoljsvo in se zahvalila krajanom za njihovo dolgoletno prizadevanje in prispevke v delu in tudi denarju, kajti "vi ste najbolj zaslužni, da je prišlo do te ceste", je dejala. Posebej se je zahvalila še predsedniku KS Janezu Rudolfu, Nadi Tomanič, Emilu Petku in svetnikom iz 3. volilne enote.

Kulturni del programa so izvedli učenci OŠ Mala Nedelja z nepogrešljivima Miciko in Frančekom, pevke ljudskih pesmi KD Anton Krempl »Soside« in Godba na pihala Mala Nedelja.

Po svečanem prerezu traku, so se po prenovljeni cesti prvi zapeljali najmlajši vaščani in vaščanke, prisotni pa so slovesnost zaključili s prijetnim klepetom ob hrani in pijači.



Več v Gospodarstvo