Dan slovenske hrane

Utrinki iz tradicionalnega slovenskega zajtrka v Vrtcu Ljutomer

Nuša Novak, petek, 21. november 2014 ob 23:17
Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Ljutomer

Tradicionalni slovenski zajtrk v vrtcu Ljutomer

Glede na vedno večji pomen zdrave prehrane in lokalno pridelane hrane, so v vrtcu Ljutomer načrtovali in izvedli veliko različnih dejavnosti že nekaj dni pred 21. novembrom, ko je bil dan za tradicionalni slovenski zajtrk. Že sami naslovi tematskih sklopov - Zdrav obrok za zdravje otrok, Čebele, Vitamini in zelišča v naši kuhinji, Uživajmo v domači hrani…, govorijo o tem, da so otroci skupaj z vzgojiteljicami, starši in kuharicami pripravljali različne namaze, zdrave napitke, sadne krožnike, pekli peciva itd. V igralnicah so si pripravili kotičke za zdravje, delali piramido zdrave prehrane, razne plakate, didaktične igre itd. Te dejavnosti so povezali z gibanjem, ki je poleg zdrave prehrane zelo pomembno za zdrav telesni in duševni razvoj.

V vrtcu so otroke obiskali čebelarji in jim predstavili svoje delo ter spregovorili o pomenu čebel za življenje. Otroci so obiskali tudi kmetijo. V naslednjem tednu bodo v starejših skupinah tudi kisali zelje.

Na sam dan tradicionalnega slovenskega zajtrka, natančneje v petek, 21. novembra, so otroci jedli samo domačo pridelano hrano. Uživali so domače mleko iz kmetije, za katerega so povedali, da je drugačnega okusa in da je boljše. Tudi slasten domači rženi kruh je bil nekaj posebnega. Užili so tudi domači med in maslo ter seveda sočna in okusna domača jabolka.

Mize so krasili prti, sveče, skratka tudi na zunaj so pokazali prazničnost tega prav posebnega dne, ob katerem sta se otrokom in vzgojiteljicam na različnih oddelkih pri zajtrku, pridružila tudi Karmen Lah iz Občine Ljutomer ter direktor občinske uprave Občine Ljutomer, Tomislav Zrinski.

Ravnateljica vrtca Marija Pušenjak poudarja, da si bodo v vrtcu še naprej prizadevali za uživanje zdrave, lokalno pridelane hrane in k temu spodbujali tudi starše. Odrasli smo pomemben vzgled otrokom na poti ozaveščanja o pomenu gibanja in zdrave prehrane za zdravje. Tukaj nas čaka še veliko izzivov. Prepričani smo, da bomo skupaj z vzgojiteljicami zmogli tudi mi starši in da smo resnično na pravi poti.


Več v Najmlajši