Alkoholiziran voznik povzročil prometno nesrečo

Decembra se pričenja najintenzivnejši in najdaljši del akcije 00 šofer

Prlekija-on.net, petek, 28. november 2014 ob 13:55
Prometna nesreča

Prometna nesreča

V četrtek, 27. novembra, okoli 13.55, je 54-letni voznik osebnega avtomobila v Zamušanih, zaradi prekratke varnostne razdalje trčil v osebni avtomobil, ki ga je vozil 39-letni voznik in je zavijal levo. Povzročitelj, ki je bil pod vplivom alkohola, saj mu je elektronski alkotest pokazal, da je imel v organizmu 0,87 mg/l alkohola, se je v prometni nesreči lažje telesno poškodoval. Z reševalnim vozilom je bil odpeljan v SB Ptuj.

Policisti bodo zoper njega pristojnemu sodišču podali obdolžilni predlog.

Istega dne, okoli 20.55 pa je 17-letni voznik kolesa s pomožnim motorjem prav tako v Zamušanih, zaradi neprilagojene hitrosti vožnje padel. Na kraju mu je zdravniško pomoč nudila zdravnica ZD Ormož, ki je ugotovila, da se mladoletnik ni telesno poškodoval. So pa policisti ugotovili, da je vozil pod vplivom alkohola, saj mu je elektronski alkotest pokazal, da je imel v organizmu 0,22 mg/l alkohola.

Ker je še mladoleten bodo policisti zoper njega pristojnemu sodišču podali obdolžilni predlog.

Decembra se pričenja najintenzivnejši in najdaljši del akcije 00 šofer
V okviru nacionalne kampanje "0,0 šofer-trezna odločitev" poteka od 1. do 20. decembra 2014 še zadnji, najintenzivnejši in najdaljši del preventivne akcije za zmanjšanje vožnje pod vplivom alkohola in s tem povezanih nesreč in smrti. Partnerji nacionalne kampanje pred pričetkom "veselega decembra", ki je pogosto povezan z uživanjem prekomernih količin alkoholnih pijač, pozivamo vse uporabnike alkohola k njegovi odgovorni rabi. Vozniki naj nikar ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali  druge psihoaktivne snovi, organizatorji javnih prireditev, lastniki gostinskih lokalov in trgovci, pa naj pri prodaji in ponudbi alkoholnih pijač dosledno spoštujejo določbe Zakona o omejevanju porabe alkohola ter alkohola ne prodajajo oz. ponujajo opitim in mladoletnim.

December je čas, ko je v porastu tudi poraba alkohola. Takrat se zgodi tudi več prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Strokovne institucije in nevladne organizacije bodo v tem času zato izvajale najintenzivnejše aktivnosti letos. Poleg osveščanja voznikov o škodljivosti vožnje pod vplivom alkohola, bo Policija opravljala poostrene nadzore v zvezi z vožnjo pod vplivom alkohola, skupaj s pristojnimi inšpektorati pa bo izvajala tudi nadzore nad nedovoljeno prodajo in ponudbo alkohola s poudarkom  na prodaji in ponudbi alkohola mladoletnim osebam.

Kljub zakonski prepovedi nakupovanja in strežbe alkohola mladoletnim v Sloveniji mladi preprosto dostopajo do alkohola.  Več kot polovica mladostnikov med 12. in 15. letom nima težav s pridobivanjem alkoholnih pijač v trgovini, na bencinskih črpalkah in v lokalih, pri čemer imajo presenetljivo  najmanj težav 12-letniki. Skoraj polovico mladostnikov v starosti 14 in 17 let ob nakupu pijače v baru, trgovini ali diskoteki niso še nikoli zavrnili.

Enostaven dostop do alkohola med mladimi in dojemanje popivanja kot nekaj povsem normalnega, ne zgolj z njihove strani, temveč tudi s strani staršev,  je  zaskrbljujoče, ne samo zaradi vožnje pod vplivom alkohola, ki je pomemben vzrok za poškodbe in smrti med mladimi, temveč tudi  zaradi daljnosežnih negativnih posledic, ki jih ima zgodnje uživanje alkohola na pridobivanje samozavesti, na sposobnost tvorjenja kakovostnih socialnih mrež, na razvoj možganov, na kasnejši razvoj zasvojenosti in na zdravje nasploh.

Mladim je potrebno pokazati, da se je mogoče zabavati tudi brez alkohola, da je takšna zabava bolj kakovostna in predvsem bolj pristna. Mladostništvo je obdobje preizkušanja in oblikovanja navad, tudi navad pitja alkohola, in odrasli jim moramo pomagati z ustreznimi zgledi, stališči, pogovorom in s tem, da jih učimo socialnih veščin in jim omogočimo pridobiti potrebno samozavest, ki jih bo odvrnila od škodljivega pitja. Dostopnost alkohola doma, pitje staršev in slab starševski nadzor, so nasprotno, dejavniki tveganja za pitje mladih.

Za učinkovitejše zmanjševanje škode zaradi alkohola v naši družbi je nujno, da celotna družba  vzpostavi kritičen odnos do tveganega in škodljivega pitja, ter da ozavestimo, da tvegano in škodljivo pitje zmanjšuje kakovost našega življenja in življenja ljudi okoli nas.

Čas praznovanja je tudi čas, ki ga lahko na kakovosten in zdrav način preživimo v družbi naših najdražjih. Tudi to je priložnost za spremembe v odnosu do alkohola, za pogovor o tej vse bolj pereči temi in za dajanje pozitivnega zgleda otrokom in mladim.

V prometu je vse manj alkoholiziranih udeležencev
Ministrstvo za zdravje v okviru uresničevanja Resolucije Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa za obdobje 2013 – 2022 koordinira kampanjo "00 šofer – trezna odločitev".  V kampanji poleg Ministrstva za zdravje sodelujejo Policija, Javna agencija RS za varnost prometa, Nacionalni inštitut za javno zdravje, inšpekcijske službe, strokovne institucije in nevladne organizacije.

S kampanjo "0,0 šofer – trezna odločitev " se je država, skupaj s stroko in nevladnimi organizacijami, tudi letos zavezala, da bo z različnimi ukrepi prispevala k odgovornejšemu ravnanju vseh udeležencev v prometu in vseh tistih, ki lahko z doslednim izvajanjem zakonodaje na tem področju vplivajo na zmanjšanje prometnih nesreč in drugih posledic, ki nastanejo zaradi škodljive in tvegane rabe alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi. Podroben načrt ukrepov je predstavljen v priloženem Akcijskem načrtu.

V prometu je vse manj alkoholiziranih udeležencev, saj podatki policije kažejo, da se je od leta 2001 do 2013 ta odstotek zmanjšal iz 20% na manj kot 4%. Delež alkoholiziranih povzročiteljev prometnih nesreč na slovenskih cestah, ki je bil v zadnjih trinajstih letih najvišji leta 2008 (13%), se od leta 2009 dalje giblje okrog 10%. Znižal se je tudi delež alkoholiziranih voznikov, ki so povzročili smrtno prometno nesrečo.

Končni cilj kampanje  je  ničelna toleranca do alkohola  v prometu. Vsak, ki sede za volan, se mora zavedati, da alkohol in vožnja ne sodita skupaj, in to spoštovati, zaradi lastne varnosti in varnosti drugih.


Več v Črna kronika