Komorni zbor Orfej obeležil 25 let delovanja

Dvorana Kulturnega doma Ljutomer je bila premajhna za vse, ki so si želeli ogledati koncert

Prlekija-on.net, ponedeljek, 22. december 2014 ob 13:192
Komorni zbor Orfej

Komorni zbor Orfej

Komorni zbor Orfej že petindvajset let združuje glasbeno izobražene pevce različnih starostnih generacij, ki izvajajo zahtevnejši pevski program ter se udeležujejo številnih tekmovanj in gostovanj tako doma, kakor tudi v tujini in so prejemniki številnih priznanj in nagrad, s svojim delovanjem pa so vsekakor pripomogli k dvigu kvalitete pevske kulture v Ljutomeru.

Stalni umetniški vodja skupine je Romana Rek, ki vodi skupino vse od ustanovitve. Najbolje jo determinira njeno delo z mladimi glasbeniki in umetniško vodenje Komornega zbora Orfej. K umetniškemu ustvarjanju so jo pritegnili pevci, ki so bili glasbeno izobraženi in so želeli izvajati zahtevnejši pevski program.

Struktura zbora se je z leti sicer veliko spreminjala, vendar je kljub temu kar nekaj članov, ki ohranjajo rdečo nit v skupini že od samega začetka in tako spodbujajo nove člane k skupnemu sodelovanju in ustvarjanju novih idej. Danes zbor sestavljajo člani Evgen Bibianko, Daniel Bogdan, Tanja Dominko, Bojan Ferenc, Selma Franov, Gita Fras, Igor Golob, Monika Govek, Mateja Horvat, Nina Horvat, Simon Hren, Timotej Hrga, Tjaša Jurinec, Saša Kajdič, Eva Korošec, Nino Kuster, Črt Lasbaher, Nina Mladenovič, Maruša Pihler, Smiljan Pintarič, Živa Potočnik, Dušan Prelog, Hana Prelog, Marinka Prelog, Simon Ratko, Mojca Rauter, Eva Rožman, Ksenija Seršen, Marko Škofič, Goran Šoster, Matej Šoster, Mija Šoster, Pavel Šoster, Gregor Zavec, Klavdija Žabot, Lidija Žabot, Vito Žerdin in dirigentka Romana Rek.

V soboto, 20. decembra je zbor obeležil 25 let v Domu kulture v Ljutomeru. Žal je bila dvorana premajhna za vse, ki so si želeli ogledati koncert, na katerem so izvedli tudi mojstrovino Gioachina Rossinija, Petite Messe Solenelle (Mala svečana maša) za zbor, soliste in klavirja in harmonij. To vokalno-instrumentalno delo je pri nas sicer prava redkost, vendar odraža dolgoletno delo, trud, vztrajnost in kvalitetno pevsko udejstvovanje članov zbora Orfej. Poleg omenjene skladbe so zapeli še skladbe Kyrie, Gloria in excelsis Deo, Credo in unum Deum, Sanctus, Agnus Dei, Ave Maria, Oče naš hlapca Jerneja, Ftekraj-vofkrej in Fse kar lazi po ten sveti. Slavnostni govornik je bil Ivan Vrbančič, program pa je povezovala Mira Rebernik Žižek. Na koncertu so nastopili tudi Tanja Rupnik - sopran, Sabina Gruden - mezzosopran, Gregor Zavec - tenor, Aljaž Slokar - bas, Vladimir Mlinarić - 1. klavir, Ivan Ferčič - 2. klavir ter Janez Munda - harmonika.

V sklopu praznovanja, so že v ponedeljek, 15. decembra, v galeriji Ante Trstenjaka Ljutomer, odprli razstavo "Orfejevih 25 let", ki je bila na ogled do sobotnega koncerta. Na razstavi je bil na ogled kronološki pregled delovanja skupine.

Na koncertu so premierno predvajali tudi dokumentarec, ki si ga lahko ogledate spodaj.


Več v Kultura in izobraževanje