Na Štefanovo blagoslovili konje v Veržeju

Na blagoslovu konjev se je zbralo veliko število ljubiteljev konj iz župnije Veržej in od drugod

Jože Žerdin, petek, 26. december 2014 ob 15:22
Blagoslov konjev v Veržeju

Blagoslov konjev v Veržeju

Župnija Veržej, Občina Veržej in konjerejci iz župnije Veržej so tudi letos pripravili Štefanov blagoslov konj, kajti sveti Štefan prvi mučenec je zavetnik konj in njemu se zatekajo k molitvi in k prošnjam rejci konj. Letošnji blagoslov konj je bil v petek, 26. decembra, ko so se konjerejci s svojimi plemenitimi živalmi zbrali na župnijskem dvorišču pri blagoslovu.

H blagoslovu so prišli konjerejci s svojimi konji in dvovprego iz območja Veržeja, v goste je prišla družina Gjerkeš iz Lipe iz Prekmurja. Po pisnih virih se konji na Murskem polju v Prlekiji že omenjajo kot kasači pred 140 leti, kamor sodi prav gotovo tudi veržejski kasač. Danes na območju Veržeja, Banovcev in Bučan domačini sicer vzrejajo kar nekaj konj, ki pa jih uporabljajo predvsem za športno jahanje ali za konjske dirke.

Na blagoslovu konjev se je tokrat v Veržeju, kjer je ta konjeniška prireditev ob godu svetega Štefana in dneva samostojnosti, zbralo veliko število ljubiteljev konj iz župnije Veržej in od drugod. Zbrane konjerejce in ostale udeležence tega lepega konjeniškega praznika je nagovoril župan občine Veržej Slavko Petovar, domači župnik Jože Brečko pa je opravil blagoslov konjev in njihovih lastnikov. Za veseli del so poskrbeli godbeniki iz Ljutomera. Po blagoslovu so se predvsem mladi srečali s konjerejci in konji ter z njimi pokramljali, konjerejci in občina Veržej pa so vse še ob koncu pogostili z domačimi prleškimi dobrotami in toplimi napitki.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Kultura in izobraževanje