11. Grossmann bo potekal od 14. do 18. julija

Odprti so filmski razpisi za Grossmannov festival 2015

Prlekija-on.net, petek, 23. januar 2015 ob 19:38
Mednarodni festival fantastičnega filma in vina Grossmann, foto: Damir Skuhala

Mednarodni festival fantastičnega filma in vina Grossmann, foto: Damir Skuhala

Mednarodni festival fantastičnega filma in vina Grossmann vsako leto v Ljutomer privabi umetnike, filmske navdušence in radovedneže v pestro dogajanje iz področja filma, vina, glasbe, nenavadnih razstav, delavnic itd, na več prizoriščih. Grossmannov festival je aktivni član Evropske federacije festivalov fantastičnega filma (EFFFF - European Fantastic Film Festivals Federation), največje mreže festivalov žanrskega filma na svetu.

Filmski ustvarjalci imajo do 29. maja čas za prijavo svojih dolgometražnih, kratkih filmov in glasbenih dokumentarcev. Izbrani filmi se bodo potegovali za prestižne Grossmannove nagrade, zmagovalnemu kratkemu filmu pa bo pomenila avtomatsko nominacijo za najboljši evropski fantastični kratki film. Možne so tudi prijave na edinstveno filmsko delavnico za kreativne in iznajdljive – posneti film v dveh dneh in eni noči.

Izbrani dolgometražni filmi se bodo borili za najprestižnejšo Grossmannovo nagrado, Hudega mačka za najboljši celovečerec.

Izbrani kratki filmi se bodo lahko potegovali za nagrado Slakov hudi maček za najboljši kratki film ter za nagrado Melies d'Argent, ki bo nagrajencu omogočila nominacijo za Melies d'Or, prestižno nagrado za najboljši evropski fantastični kratki film, ki jo ob koncu letnega festivalskega cikla podeli Evropska federacija festivalov fantastičnega filma.

Slakov hudi maček je poimenovan po Franciju Slaku, velikanu slovenskega filma, ki je imel s svojim znanjem in pomočjo ključno vlogo pri postavljanju Grossmannovega festivala na noge. Nagradi Melies d'Argent in Melies d'Or sta poimenovani po Georgesu Mélièsu, francoskem filmskem pionirju, ki je med drugim posnel tudi prve filme fantastike.

Razpis poziva tudi k prijavi v tekmovalni program Hrupni maček, v okviru katerega bo podeljena nagrada za najboljši glasbeni dokumentarec.

Svoja vrata odpira tudi Mala delavnica groze, nanjo se lahko prijavite do 1. julija.

V Mali delavnici groze prijavljene filmske ekipe čaka izziv iznajdljivega žanrskega snemanja in ustvarjalne žilice v času festivala - posneti film v dveh dneh in eni noči po vzoru legendarnega Rogerja Cormana.

Filmi, ki ne bodo izbrani v tekmovalne programe, bodo prišli v poštev za ostale programske sklope 11. edicije festivala.

Povezava do več informacij in prijave: www.grossmann.si/razpisi


Več v Kultura in izobraževanje