Koranti iz Turnišča in Dražencev v Radencih

V radenskem DOSOR-ju in zdravilišču preganjali zimo

Filip Matko, sobota, 7. februar 2015 ob 13:26
Koranti v DOSOR-ju

Koranti v DOSOR-ju

Letos 2. februarja opolnoči so si po tradiciji nadeli zvonce in otvorili letošnje pustovanje z značilnim korantovim skokom fantje Turnišče-Draženci KORANT KLUBA, da se ne pozabi na izvirno masko Ptujskega in Dravskega polja. Kot klub so se formirali ter pričeli delovati organizirano kot društvo že leta 1998. Lik koranta je del njih, saj večino njih ta lik spremlja že od otroštva oziroma zgodnje mladosti naprej, v klubu pa jih je že za pol stotnije.

Ves predpustni čas po tradiciji »preganjajo zimo« na povabilo v različnih krajih in že več let tako obiskujejo tudi »deželo treh src« ob Muri. V eni izmed skupin je vodja korantov Dejan Gajić, ki ga njegov tast Zdenek Bily vabi v Radence, kjer tradicionalno obiščejo DOSOR, Dom starejših občanov Radenci, kot tudi Zdravilišče Radenci.

V petek, 6. februarja ob 17.30, je tako skupina devetih korantov Te-De Korant kluba, s spremljajočim hudičkom (parkeljnom), s svojimi grozljivimi maskami, kožuhastimi oblačili in ogromnimi zvonci obiskala radenski DOSOR, v avli doma zaplesala svoj ples ter snela maske. Nato so se koranti razdelili in zapodili še po štirih domskih etažah, da so na pustni čas opomnili vseh 180 stanovalk in stanovalcev doma. Ob zaključku obiska so jih v klubski sobi doma pogostile dežurna medicinska sestra Anja, kuharica Jožica in natakarica Minka.

Med stanovalkami in stanovalci doma je bil še najbolj prisrčno sprejet najmlajši izmed korantov, 6 in pol letni Saša Gajić Bily, ki kot najmlajši korant v skupini sodeluje že nekaj let. So pa po obisku DOSOR-ja koranti iz Turnišča in Dražencev krenili še v Zdravilišče Radenci, da povabijo na letošnje 55. kurentovanje na Ptuju zdraviliške goste, kot tudi vse zbrane na občinski prireditvi Občine Radenci v Kongresni dvorani, ki je bila v čast 8. februarja – slovenskega kulturnega praznika.


Komentarji

Komentarji ne odražajo stališča uredniške politike Prlekija-on.net. Pri komentiranju se držite teme, ne uporabljajte sovražnega govora in upoštevajte pravila.



Več v Družabno