Vrhunec jubilejnega 55. Kurentovanja

Mednarodni KarnevalFest združil 80 pustnih skupin

Prlekija-on.net, ponedeljek, 16. februar 2015 ob 14:05
Mednarodna pustna povorka, foto: foto Langerholc

Mednarodna pustna povorka, foto: foto Langerholc

53. Mednarodni KarnevalFest je upravičil sloves največje pustno-karnevalske prireditve v Sloveniji in širši regiji. Nastopilo je 80 pustnih skupin oz. več kot 2.700 mask (od tega 24 skupin kurentov ter 16 mednarodnih skupin iz 9. držav – Belgije, Bolgarije, Makedonije, Hrvaške, Srbije, Francije, Nemčije, Slovaške in Senegala).

Poudarek osrednjega dogodka Kurentovanja na Ptuju je na karnevalskih skupinah, katerih podstat je etnološka dediščina, ki so jo predstavili kurenti in drugi tradicionalni pustni liki s ptujskega območja, iz Slovenije in tujine. Na povorki se je v svojih kreacijah in koreografijah ter doživljanju karnevalskega duha predstavilo več kot 2.700 udeležencev, prav tako pa so se v svojih opravah predstavili dosedanji princi ptujskega karnevala, etnografske skupine z Dravsko-Ptujskega polja, Haloz in Slovenskih Goric, pihalne godbe in učenci ptujskih osnovnih šol.

Pozornost več kot 55.000 obiskovalcev so med tujimi skupinami še posebej pritegnili Brugujski zvončari i mačkare iz Hrvaške, Suvarkari iz Bolgarije, Labodje jezero na Savi iz Srbije ter skupina tradicionalnih kostumov iz Senegala – Afrike. »Še posebej nas kot organizatorje veseli, da smo kljub težki finančni situaciji uspeli zagotoviti mednarodno udeležbo na današnji povorki in celo medcelinsko povezovanje s skupino iz Afrike,« je poudaril tudi predsednik organizacijskega odbora Kurentovanje 2015, Branko Brumen. Med karnevalskimi skupinami so bile nagrajene naslednje:

1. mesto Gostilna pod klopotcem – KTD Klopotec Soviče
2. mesto Piščeta – Turistično društvo Sodinci
3. mesto Obuti maček – KS Bukovci

55. Kurentovanje se je nadaljevalo v ponedeljek z mednarodnim srečanjem veselih maškar iz vrtcev in zaključi v torek s pokopom pusta, ko bo Princ karnevala, Rajko Jurgec z imenom Bertold Draneški, oblast v mestu znova predal županu, Miranu Senčarju.

Na srečanju veselih maškar iz slovenskih in hrvaških vrtcev, kjer je sodelovalo več kot 1.500 otrok, se jubilejno 55. Kurentovanje na Ptuju zaključuje v torek, na pustni torek. Že po tradiciji podjetja na Ptujskem ter javni uslužbenci s svojim delom zaključijo ob 12. uri in se podajo na ulice in trge. Protokol s predajo oblasti in pokopom pusta sledi ob 17. uri na ptujski pustni tržnici, kjer bo za zabavo od 13. ure dalje skrbel ansambel Štajerci.


Več v Družabno