Na Ptuju se je s pokopom pusta zaključilo jubilejno 55. Kurentovanje

Na osrednjem prizorišču kurentovanja so objokovali obsodbo in pokop pusta, kurentovi zvonci pa bodo ob polnoči utihnili skoraj za leto dni

Prlekija-on.net, torek, 17. februar 2015 ob 20:04
Pokop pusta na Ptuju, foto: Foto Langerholc

Pokop pusta na Ptuju, foto: Foto Langerholc

Ob 17. uri je oblast v mestu iz rok princa karnevala zopet prevzel župan Miran Senčar, ki je nov koncept Kurentovanja ocenil takole: »Čeprav so bili nekateri skeptični, nam je uspelo po povorki ljudi obdržati v mestu tudi dve uri in še dlje. To je koncept, ki ga nameravamo v prihodnjih letih nadaljevati dalje razvijati

Na osrednjem prizorišču kurentovanja so člani KUD Baron in Prosvetnega društva Prvenci - Strelci objokovali obsodbo in pokop pusta, kurentovi zvonci pa bodo ob polnoči utihnili skoraj za leto dni.

55. Kurentovanje je tako po številu obiskovalcev iz Slovenije in tujine kot tudi številu nastopajočih upravičilo sloves enega osrednjih festivalov etnološke in kulturne dediščine v Srednji Evropi. Velika mednarodna karnevalska povorka je v najstarejše mesto Slovenije privabila kar 55.000 obiskovalcev.

Po starem običaju na Ptuju, drugače kot v večini drugih slovenskih krajev, pusta pokopljejo že na pustni torek. Na ptujski pustni tržnici je 15. princ karnevala Rajko Jurgec, ki nosi ime Bertold Draneški, predal mestni ključ nazaj v roke župana Mirana Senčarja.

Temu je sledila tradicionalna žalna slovesnost pod vodstvom KUD-a Baron in Prosvetnega društva Prvenci - Strelci, ki je pusta najprej obsodilo, nato pa še ubilo in pokopalo, tudi s pomočjo zombijev, ki so se predstavljali v prvi večerni tematski povorki pretekli petek. Številne Ptujčane je že od dvanajste ure dalje ter po pokopu pusta na tržnici zabaval ansambel Štajerci.

Bogat program z več kot 100 različnimi prireditvami, razstavami in koncerti je soustvarilo več kot 8.500 nastopajočih, umetnikov in pustnih šem. Samo na 55. Mednarodnem KarnevalFestu se je skozi mesto podalo 80 pustnih skupin oz. več okrog 2.800 mask (od tega 24 skupin kurentov ter 16 mednarodnih skupin iz 9. držav – Belgije, Bolgarije, Makedonije, Hrvaške, Srbije, Francije, Nemčije, Slovaške in Senegala), povorka pa je bila tudi najbolj obiskana prireditev Kurentovanja 2015, saj si jo je ogledalo več kot 55.000 obiskovalcev od blizu in daleč. V obeh glavnih povorkah, EtnoFestu in KarnevalFestu, so se zvrstili pustni liki iz kar 15. držav. Letos so na Ptuju v 10 dneh zabeležili ponovno več kot 100.000 obiskovalcev. Kot vsako leto je umetniško dogajanje obarvala mednarodna likovna prireditev Ex-Tempore Ptuj Karneval 2015, strokovnjaki pa so o kulturni dediščini razpravljali na strokovnem simpoziju.

Razsežnosti letošnjega kurentovanja potrjujejo besede vodje Kurentovanja 2015 in podpredsednika FECC Branka Brumna, ki je dejal: »Veseli nas, da je že 55. Kurentovanje ponovno uspelo predstaviti in utrditi izjemno etnološko dediščino pustnih tradicij s celega sveta, z nekaj novostmi pa smo celoten festival še bolj približali ljudem ter stopili v korak s časom

Pustno rajanje se zaključuje z jutrišnjo pepelnico, nova karnevalska sezona pa se v Evropi prične že 11. novembra, zato so na Ptuju misli že usmerjene k snovanju novega, še boljšega kurentovanja.


Več v Družabno